Zijn alle medicijnen overal te koop?

U kunt niet alle medicijnen overal kopen. De meeste medicijnen kunt u alleen bij een apotheek kopen. Sommige medicijnen mogen op meer plekken worden verkocht.

Receptmedicijnen kopen
Medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn, koopt u in een apotheek. Alleen een (huis)arts of specialist kan deze geneesmiddelen voorschrijven. Dat komt omdat een arts moet controleren of ze doen waarvoor ze bedoeld zijn terwijl u de medicijnen gebruikt.

Zelfzorggeneesmiddelen zonder recept
Zelfzorggeneesmiddelen zijn medicijnen die u zonder recept kunt kopen. Sommige hiervan kunt u alleen in een apotheek kopen, andere kunt u op meer plekken kopen. Dat komt doordat zelfzorggeneesmiddelen zijn verdeeld in 3 groepen:
Algemene Verkoop (AV);
Uitsluitend Apotheek (UA);
Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD).

Algemene verkoop geneesmiddelen
Geneesmiddelen in de categorie Algemene Verkoop (AV) mogen overal worden verkocht. Het gaat dan om medicijnen die u zelf veilig kunt gebruiken. Ze worden meestal in kleine verpakkingen verkocht. Voorbeelden van deze zelfzorggeneesmiddelen zijn:
nicotinepleisters;
pijnstillers;
sommige maagzuurremmers.

Uitsluitend apotheek
Bij geneesmiddelen in de categorie Uitsluitend Apotheek (UA) is het belangrijk dat u uitleg krijgt over het juiste gebruik van het geneesmiddel. Daarom zijn ze uitsluitend bij een apotheek te krijgen.

Uitsluitend apotheek en drogist
Zelfzorggeneesmiddelen die niet in de categorie AV of UA vallen, zijn ingedeeld in de categorie Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD). Deze geneesmiddelen kunt u alleen bij de apotheker of drogist kopen.

Beoordeling medicijnen naar categorie
Alle geneesmiddelen staan geregistreerd bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG bepaalt ook tot welke groep elk geneesmiddel behoort. Op de website van het CBG vindt u informatie over de registratie van geneesmiddelen.