Ziekenhuisapotheek Meander deskundig op Europees niveau

Ziekenhuisapotheek Meander deskundig op Europees niveau

In de steriele bereidingsruimte van de ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum. Fotograaf: Christl Foekema / Meander Medisch Centrum.

De ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum is gespecialiseerd in het bereiden van – soms zeer specialistische – geneesmiddelen. Zij levert niet alleen aan opgenomen patiënten van Meander, maar ook aan andere apotheken en ziekenhuizen in heel Nederland. In Europees verband verschijnt nu een nieuw standaardwerk waaraan een van de apothekers van Meander heeft bijgedragen.

Op 27 november 2015 is het nieuwe Europese standaardwerk gepresenteerd op het gebied van het bereiden van geneesmiddelen in (ziekenhuis)apotheken. Het zal worden gebruikt op universiteiten in heel Europa. De bijeenkomst vond, in aanwezigheid van alle auteurs uit binnen- en buitenland, plaats in Meander Medisch Centrum. Het Amersfoortse ziekenhuis is hiervoor uitgekozen vanwege de moderne faciliteiten en vooruitstrevende manier van werken.

Het standaardwerk heet ‘Practical Pharmaceutics – An International Guideline for the Preparation, Care and Use of Medicinal Products’. Rogier Lange, ziekenhuisapotheker in Meander, is één van de auteurs van dit standaardwerk. “Bijzonder om in eigen ziekenhuis dit boek te presenteren. Dit past bij onze state of the art manier van werken en onze rol als bereidingscentrum”.

Hoofdredacteur Yvonne Bouwman-Boer voegt toe: “Meander laat zien dat een moderne aanpak van bereidingen in een middelgroot ziekenhuis haalbaar is en werkt. Het is een inspirerend voorbeeld van patiënt- en klantgerichtheid”.

De ziekenhuisapotheek beschikt over moderne bereidingsfaciliteiten en heeft alle certificaten en vergunningen die nodig zijn om geneesmiddelen te mogen bereiden voor opgenomen patiënten, voor patiënten van andere apotheken of ziekenhuizen en ook voor klinisch geneesmiddelenonderzoek. Dit zijn de zgn. doorleververgunning en fabrikantenvergunning. Op 12 november 2015 gaf de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een positief oordeel over de medicatieveiligheid in Meander.

Author: Meander Medisch Centrum

Meander Medisch Centrum is een topklinisch ziekenhuis en is lid van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen. In Meander Medisch Centrum delen we met elkaar de ambitie om elke dag de beste zorg te leveren. Iedere patiënt kan bij ons rekenen op klantvriendelijke, deskundige en betrouwbare zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *