Zevende weekoverzicht bijwerkingen Mexicaanse griepvaccin

De vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep is zo goed als afgerond. In de week van 11 januari is er bij de GGD’en de laatste gelegenheid de tweede vaccinatie te halen. Het landelijke opkomstpercentage van de mensen die bij de GGD’en gevaccineerd werden, kinderen van 6 maanden tot en met vier jaar en huisgenoten van baby’s tot en met vijf maanden, bedroeg 72%. Van deze groep heeft 77% ook een tweede vaccinatie gehaald.

Sinds de start van de vaccinatiecampagne ontving Lareb in totaal 7156 meldingen van mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van vaccins tegen de Mexicaanse griep. Het merendeel van de meldingen betrof milde reacties, zoals pijn of roodheid op de injectieplaats en bij de gevaccineerde kinderen voornamelijk koorts. 2667 meldingen hadden betrekking op het vaccin Focetria, 4489 meldingen op het vaccin Pandemrix. In een aantal gevallen leidde de bijwerking tot observatie in het ziekenhuis of een ziekenhuisopname. Een volledig overzicht van alle door Lareb ontvangen meldingen kunt u vinden in het zevende weekoverzicht.

Het grote aantal ontvangen meldingen van zowel patiënten als zorgverleners heeft een goede bewaking van de veiligheid van het vaccin mogelijk gemaakt. Lareb rapporteert onder andere aan de Europese bijwerkingendatabank, waar alle meldingen worden verzameld. Nog altijd blijft het melden van mogelijke bijwerkingen van de vaccinaties gewenst.

Een overzicht van alle meldingen is openbaar toegankelijk via de bijwerkingendatabank en het zevende weekoverzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *