Zes op de tien astmapatiënten gebruiken hun geneesmiddelen niet volgens doktersadvies

Astmapatiënten vinden het nog wel eens moeilijk om hun geneesmiddelen te nemen zoals de dokter het heeft voorgeschreven. Jongeren vinden dit vaak nog moeilijker dan volwassenen. Verminderde therapietrouw kan leiden tot ademhalingsproblemen en benauwdheid.

Uit nieuw respondenten onderzoek door het Patient Intelligence Panel onder Nederlandse astmapatiënten blijkt dat een inhalator een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verhogen van de therapietrouw. De World Health Organisation schat de economische kosten bij astmapatiënten wereldwijd hoger dan die van HIV/AIDS en tuberculose samen.

De resultaten
Doel van het onderzoek van het Patient Intelligence Panel was om inzicht te krijgen in de wensen en behoeftes van astmapatiënten om hun therapietrouw te vergroten en in de rol die hun inhalator daarbij kan spelen. De belangrijkste conclusies uit dit onderzoek zijn dat 95% van de jongeren en 94% van de volwassenen aangeven dat zij het belangrijk vinden te kunnen zien hoeveel pufjes er nog in hun inhalator zitten. Verder blijkt uit deze studie dat 75% van de volwassenen en 86% van de jongeren het een voordeel zouden vinden als de inhalator aangeeft wanneer zij een herhaalrecept moeten aanvragen.

‘Zelfmanagement wezenlijk voor therapie’
Prof. dr. P.N.R. Dekhuijzen, longarts in het UMC St Radboud in Nijmegen herkent uit zijn medische praktijk dat astmapatiënten minder therapietrouw zijn dan patiënten met een andere chronische aandoening. “Voor patiënten met een chronische aandoening zoals astma is zelfmanagement een belangrijk onderdeel van de therapie. Dit onderzoek helpt om beter inzicht te krijgen in het gedrag van patiënten ten aanzien van hetgebruik van medicatie en in de mogelijkheden om de therapietrouw te verhogen. En om zo de effectiviteit van de therapie en dus het welzijn van de patiënten te verbeteren.”

Inzicht in behoefte van astmapatiënten
Het onderzoek van Patient Intelligence Panel (PIP Health) is in opdracht van Mundipharma Pharmaceuticals B.V. in Nederland uitgevoerd in augustus 2012 onder 495 volwassen en 71 jongere astmapatiënten tussen de 13 en 17 jaar. Alle respondenten hebben de diagnose astma. PIP doet onderzoek naar patiëntervaringen en -meningen, om patiënten een platform te bieden en hen een stem te geven in de gezondheidszorg. Voor elke ingevulde vragenlijst doneert PIP een bedrag aan een goed doel of patiëntenvereniging. Voor het onderzoek in opdracht van Mundipharma naar dewensen en behoeften van astmapatiënten is een donatie gedaan aan het Astmafonds. Met het onderzoek wil Mundipharma meer inzicht krijgen in de behoeften van astmapatiënten en de manier waarop de medicatie en de therapietrouw verbeterd kunnen worden.

De resultaten van het onderzoek zijnterug te vinden op http://www.piphealth.nl/astma2012.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *