Zenuwaandoening neuralgische amyotrofie na vaccinatie

By | 28/06/2022

Vaccinatie speelt mogelijk een rol bij het ontstaan of terugkeren van de zenuwaandoening neuralgische amyotrofie. De afgelopen jaren werd deze aandoening af en toe gemeld bij Bijwerkingencentrum Lareb, bijvoorbeeld na de griepvaccinatie. Daar kwamen tientallen meldingen bij na toediening van een coronavaccinatie.

Neuralgische amyotrofie

Bij neuralgische amyotrofie is er een ontsteking in de zenuwen tussen de hals en arm. Hierbij kunnen er klachten ontstaan zoals: plotselinge, ernstige pijn in de schouder en/of arm en spierzwakte. Deze klachten ontstaan meestal binnen een week. Soms kunnen er ook tintelingen of een doof gevoel ontstaan in de schouder en/of arm. Meestal gaat het om de schouder en arm aan één kant. Dit kan ook aan de niet-gevaccineerde kant zijn. In de meeste gevallen is een afstaand schouderblad te zien.

Het is niet bekend hoe neuralgische amyotrofie na vaccinatie ontstaat

Mogelijk heeft het te maken met een auto-immuunrespons op het antigeen in een vaccin. Naast vaccinatie kunnen ook andere factoren een rol spelen, zoals bacteriële of virale infecties, reumatische aandoeningen, stressvolle inspanning, trauma, zwangerschap, bestralingstherapie of genetische gevoeligheid.

Meldingen na coronavaccinatie

Lareb ontving tot en met februari van dit jaar 70 meldingen van neuralgische amyotrofie na coronavaccinatie. In de meeste meldingen ging het om nieuw ontstane klachten. Sommige patiënten hadden al eerder neuralgische amyotrofie gehad. Zij merkten een verergering of terugkeer van klachten na de vaccinatie. In de meldingen gaven de patiënten aan dat de klachten een hoge impact hadden op hun kwaliteit van leven. Mogelijk is er een verband tussen de coronavaccinatie en het ontstaan van neuralgische amyotrofie. Maar op basis van de huidige meldingen en literatuur kan dit nog niet worden bevestigd of uitgesloten.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *