Zelfbediening in Poliklinische Apotheek Alkmaar MCA

Medisch Centrum Alkmaar (MCA) heeft een eigen apotheek: de Poliklinische Apotheek Alkmaar. Patiënten van het Alkmaarse ziekenhuis kunnen er na hun ontslag of na een bezoek aan een polikliniek terecht voor hun geneesmiddelen. Voor een herhaalrecept biedt de nieuwe apotheek – als eerste in Noord-Holland – een moderne service, namelijk een Afhaalpunt die ook geschikt is voor gekoelde medicijnen.

Herhaalrecepten
Het Afhaalpunt is een zelfbedieningsafhaalsysteem voor medicijnen. De tussenkomst van een apothekersassistente is niet meer nodig. Patiënten met een herhaalrecept, die in MCA worden behandeld, kunnen er eenvoudig en veilig hun geneesmiddelen ophalen. Dat geldt ook voor gekoelde medicijnen. ‘Als eerste in Noord-Holland hebben wij zo’n gekoeld zelfbedieningssysteem. We zijn er ontzettend trots op dat wij onze patiënten deze gratis service kunnen bieden’, vertelt Nora Zoet, poliklinisch apotheker.

Aanmelden
‘Om van deze service gebruik te maken, moeten patiënten zich bij ons aanmelden’, legt Zoet uit. ‘Als de geneesmiddelen in het Afhaalpunt geplaatst zijn, ontvangt de patiënt automatisch een unieke persoonlijke code per SMS en/of e-mail. Ook buiten de openingstijden kunnen zij hun medicatie afhalen. Zo ontstaat er meer rust en aandacht bij de balie overdag.’ Het medicijngebruik van elke patiënt wordt gecommuniceerd met de eigen apotheek en huisarts. Zo blijft het overzicht van de medicatie die de patiënt gebruikt voor alle zorgverleners actueel.

Openingstijden
De Poliklinische Apotheek Alkmaar is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 18.00 uur. Geneesmiddelen die via een herhaalrecept klaar staan in het gekoelde zelfbedieningssysteem zijn altijd op te halen. De Poliklinische Apotheek Alkmaar is gevestigd op de begane grond van het Alkmaarse ziekenhuis, huisnummer 020.

Gemak, advies en begeleiding
De nieuwe apotheek is onderdeel van de ziekenhuisapotheek. Daardoor wordt de kennis die in het ziekenhuis op het gebied van medicatie beschikbaar is, maximaal ingezet voor patiënten. Bovendien zijn de voorgeschreven medicijnen meestal direct op voorraad. In de nieuwe apotheek is veel kennis aanwezig over het gebruik, de effecten, de bijwerkingen en de risico’s bij bepaalde combinaties van medicijnen.

MCA biedt patiënten met de Poliklinische Apotheek Alkmaar gemak, advies en een goede begeleiding bij hun medicijngebruik.

Author: Medisch Centrum Alkmaar

Goede zorg voor de patiënt en diensten van topkwaliteit: dat is waar Medisch Centrum Alkmaar (MCA) voor staat. De huidige landelijke ontwikkelingen dwingen ziekenhuizen vooruit te kijken, regionale samenwerking te zoeken en daarbij vooral doelmatig te werk te gaan. Daar zijn wij volop mee bezig. In oktober 2013 is MCA door Elsevier uitgeroepen tot beste ziekenhuis van Nederland. Daar zijn we ontzettend trots op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *