Winnaar Galenusprijzen 2009 Celsentri® en dr. Schiffelers

Zojuist vond de uitreiking van de Nederlandse Galenusprijzen 2009 plaats. De Galenus Geneesmiddelenprijs 2009 is toegekend aan maraviroc (Celsentri®) van Pfizer. Van der Wal, Inspecteur-Generaal voor de gezondheidszorg, overhandigde de medaille aan Managing Director R. Van Aperen van Pfizer. Celsentri kreeg de toekenning, omdat het volgens de jury het beste van alle kandidaatsproducten voldoet aan de twee criteria, innovatief en betekenisvol. Het nieuwe geneesmiddel betekent een verbetering van de bestaande therapie tegen hiv-infecties; het werkingsmechanisme berust op de beïnvloeding van een nieuw target.

Voor de voorbehandelde en of uitbehandelde patiënten, waarvoor de gebruikte HAART ontoereikend is, wordt gezocht naar nieuwe behandelopties. Hierbij is een groeiende behoefte aan medicatie die effectief, veilig én gemakkelijk te gebruiken is. Daarbij zoekt men naar middelen die een hoge barrière tot resistentie en geen kruisresistentie met andere HIV medicatie hebben. Celsentri® voldoet aan deze eisen en heeft zodoende de HIV behandelmogelijkheden uitgebreid.

De zeven kandidaten die dit jaar meedongen naar de Galenusprijs zijn: Altargo® (retapamuline), Celsentri® (maraviroc), Isentress® (raltegravir), Pradaxa® (dabigatran etexilaat), Relistor® (methylnaltrexon), Tasigna® (nilotinib) en Xarelto® (rivaroxaban).

De Galenus Researchprijs 2009, een geldbedrag van 5.500 euro en een gouden medaille wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Deze keer is het de eer aan prof dr. J. Stoof om de Galenus Researchprijs 2009 te overhandigen aan dr. Raymond Schiffelers (Universiteit Utrecht), een onderzoekstalent van wie het onderzoek naar lang circulerende nanodeeltjes belangrijke klinische consequenties heeft voor de behandeling van een aantal aandoeningen zoals infectieziekten en kanker. De jury verwoordde het als volgt: ‘Het onderzoek dat Schiffelers verricht, is van hoog wetenschappelijk niveau en het belang voor de verbetering van de farmacotherapie bij de behandeling van tumoren lijdt geen twijfel.’

De uitreiking van de Galenusprijzen vindt plaats onder auspiciën van PatientCare; hét nascholingsblad voor huisartsen dat wordt uitgegeven door CMPMedica Netherlands bv. De Galenus Geneesmiddelenprijs en Researchprijs worden jaarlijks toegekend en de prijswinnaars krijgen een circa 10 cm grote, gouden medaille. Tijdens de ceremonie wordt, uit naam van de jury, de prijs uitgereikt door een toonaangevend persoon uit de politiek en/of de wetenschap. Net als in het afgelopen jaar werd de ceremonie gehouden in Corpus te Oegstgeest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *