Wijziging productinformatie alli (orlistat) 60 mg

Patiënten met een nieraandoening moeten, voordat het gebruik van alli (orlistat) 60 mg capsules wordt gestart, een arts raadplegen. In zeldzame gevallen kan het gebruik van alli leiden tot hyperoxalurie en oxalaatnefropathie (ernstige nieraandoeningen).

De bijwerkingen oxalaatnefropathie en pancreatitis worden toegevoegd aan de productinformatie. Ook interacties met anti-epileptica en levothyroxine staan nu in de samenvatting van de productkenmerken (SPC) en de patiëntenbijsluiter. De waarschuwing, bijwerkingen en interacties waren al eerder opgenomen in de productinformatie voor de 120 mg capsules. Alli wordt gebruikt bij gewichtsverlies bij volwassenen met overgewicht in combinatie met een dieet. Alli 60 mg capsules zijn zonder recept uitsluitend verkrijgbaar in de apotheek. Alli 120 mg capsules zijn alleen op recept verkrijgbaar.

De firma GlaxoSmithKline heeft het bovenstaande laten weten in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief is opgesteld in overleg met het wetenschappelijke Comité voor Geneesmiddelen voor mensen (CHMP) van het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMEA), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De DHPC is uitsluitend verstuurd naar apothekers omdat artsen al op de hoogte zijn van de wijziging in de productinformatie van de 120 mg capsules.

Meer informatie:
> download de DHPC voor alli (orlistat)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *