Wie verdient de Breast Friends Award 2009?

Dit jaar zal op initiatief van Roche Nederland voor de tweede keer de Breast Friends Award worden uitgereikt. Voor deze award komen personen in aanmerking die zich op een bijzondere wijze inzetten voor het welzijn van mensen met borstkanker (de zogenaamde Breast Friends). Vanaf vandaag tot 31 augustus kan iedereen die een Breast Friend wil nomineren terecht op www.breastfriends.nl

Award
De Breast Friends Award is ontstaan uit de wens om jaarlijks de mensen te belonen die op uitzonderlijke wijze borstkankerpatiënten bijstaan. Deze bijstand uit zich op veel verschillende vlakken en kan zowel emotioneel als praktisch zijn. Door deze mensen te nomineren via de website van Breast Friends maken zij kans op een professionele fotosessie met hun Breast Friend door Patricia Steur en een geldbedrag van € 5000,- ter ondersteuning van het project of de verdienste.

In 2008 is Mariëlle van der Pers, bezielende kracht achter de unieke website www.hoofdzakengids.nl, de winnaar geworden van de eerste Breast Friends Award. Deze website biedt een overzicht van de vele modieuze, mooie en prettig zittende oplossingen na haarverlies bij behandeling van borstkanker. Hiermee voorziet de stichting in een grote behoefte. Dat overzicht was er nog niet toen Mariëlle van der Pers in 2006 zelf geconfronteerd werd met de diagnose borstkanker.

Beoordelingscommissie
De genomineerden worden beoordeeld door een commissie van personen die actief zijn in de borstkankerwereld: Anemone Bögels (Directeur Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)), Riet van der Heide (oud-voorzitter BorstkankerVereniging Nederland (BVN)), Karin Schut (ex-borstkankerpatiënte), Christine Boers-Doets (verpleegkundig specialist oncologie), Maria van Balen (voorzitter Instellingen PsychoSociale Oncologie (IPSO)), Daniëlle van der Zee (verpleegkundig specialist, Special Interest Group (SIG) mammacare van de V&VN), Ida van Belle (directeur Stichting Pink Ribbon) en Pieternel Haspels (Gezondsheidszorg psycholoog werkzaam bij Amarant en directeur van het Toon Hermans inloophuis Amersfoort), Elly Hilgeman (voorzitter BorstkankerVereniging Nederland). De uitreiking zal op 11 oktober in het Olympisch Stadion in Amsterdam plaatsvinden tijdens de feestelijke afsluiting van de 60 K walk van ‘A Sisters Hope’.

Behoefte patiënt
De diagnose borstkanker is voor veel mensen schokkend en traumatisch. Uit TNS NIPO onderzoek in 2007 bleek al dat een luisterend oor en ondersteuning de grootste wens is van de patiënt tijdens en na de behandeling. De werkelijkheid is echter maar al te vaak nog anders. Bijna één op de vijf patiënten is tijdens de ziekte vrienden kwijtgeraakt en 15 procent van de ondervraagden heeft zelfs geen enkele ondersteuning van welke aard dan ook gekregen.Een Breast Friend ondersteunt een borstkankerpatiënt op het emotionele vlak en met praktische hulp, voor, tijdens en na de behandeling. Het initiatief Breast Friends adviseert borstkankerpatiënten een Breast Friend te benoemen die hen kan helpen bij het krijgen van de juiste informatie en hen ondersteunt bij het nemen van de beste persoonlijke beslissingen.

De Breast Friends Award is een initiatief van Roche Nederland B.V. Als innovatief farmaceutisch bedrijf ondersteunt Roche de strijd tegen borstkanker. Voor meer informatie zie www.roche.nl.

Men kan zich nomineren via www.breastfriends.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *