We zijn zelf het medicijn

By | 23/01/2019

We zijn zelf het medicijn

Vanaf maandag 21 januari 2019 dragen de apothekers in Maastricht en Heuvelland de boodschap ‘We zijn zelf het medicijn’ actief uit. Dat doen ze in samenwerking met Alzheimer Centrum Limburg die met de gelijknamige bewustwordingscampagne de hersengezondheid onder de bevolking wil verbeteren. Door het verbeteren van de leefstijl kan dementie op latere leeftijd namelijk worden voorkomen. De komende tijd zullen de apothekers geneesmiddelen verpakken in speciaal daarvoor ontwikkelde ‘We zijn zelf het medicijn’-zakken en -tassen.

Leefstijlfactoren

Wetenschappelijk onderzoek toont onder meer aan dat verschillende leefstijlfactoren een sterke invloed hebben op het risico om dementie te krijgen. Roken, overgewicht, hoge bloeddruk, te weinig lichaamsbeweging etc. dragen daar allemaal aan bij. Uit studies blijkt dat dertig procent van de gevallen van dementie voorkomen kan worden wanneer men bepaalde leefstijladviezen naleeft: eet gezond (vooral mediterraan, veel groenten en fruit), beweeg regelmatig (wandelen, fietsen, zwemmen, alle beweging is goed) en blijf nieuwsgierig (ga naar het museum, onderhoud sociale contacten, leer een taal of maak muziek).

We zijn zelf het medicijn materialen

Hersengezondheid

Het Alzheimer Centrum Limburg startte de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ in maart 2018 om het algemeen publiek meer met deze leefstijladviezen rondom hersengezondheid bekend te maken. In de campagne worden concrete voorbeelden gegeven van hoe men zelf het medicijn kan zijn door te werken aan een gezonde leefstijl.

Daarnaast richt de campagne zich op de Mijnbreincoach-app die mensen inzicht geeft in hun eigen hersengezondheid en helpt bij het werken aan het verbeteren van de eigen hersengezondheid.

MijnBreincoach-app

Meer informatie over de MijnBreincoach-app en de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ is te vinden via: www.mijnbreincoach.eu en www.wezijnzelfhetmedicijn.nl.

Author: Maastricht UMC+

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ onderscheidt zich nationaal en internationaal door de focus op preventie. Dus niet alleen gezondheidsherstel, maar ook gezondheidsbehoud én gezondheidsbevordering. Kerntaken zijn – naast topklinische en topreferente patiëntenzorg – wetenschappelijk onderzoek en onderwijs/ opleiding. Het Maastricht UMC+ kenmerkt zich daarbij door de multidisciplinaire en probleemgestuurde aanpak. Het Maastrichtse academisch ziekenhuis beschikt over 715 bedden, circa 7000 medewerkers en 4000 studenten, en is aangesloten bij de NFU, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *