Vrije verkoop van slaaptablet met melatonine toegestaan

By | 03/06/2016

Het slaaphormoon melatonine mag vooralsnog vrij worden verkocht. Dat oordeelde de Haagse rechtbank deze week in een bodemprocedure die de Brancheorganisatie Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland (NPN) begon. Aanleiding hiervoor was een besluit van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) dat voor tabletten met een dosering boven de 0,3 milligram een recept van de huisarts nodig was.

De rechtbank in Arnhem bepaalde vorig jaar in een spoedprocedure dat de tabletten gewoon in de vrije verkoop mochten blijven. De rechtbank in Den Haag zegt nu dat de IGZ alleen van geval tot geval en per individueel product de vrije verkoop mag verbieden en pas nadat een individuele beoordeling daartoe aanleiding geeft.

Melatonine is in Nederland in de handel. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten met verlengde afgifte onder de merknaam Circadin en in de apotheek bereide capsules onder de merkloze naam Melatonine. Het is ook als voedingssupplement zonder recept verkrijgbaar onder diverse namen.

Mensen gebruiken het middel tegen jetlag en andere slaapstoornissen. Online zijn doseringen tot 5 milligram verkrijgbaar. Artsen vinden dat veel te hoog. Zij maken steeds meer patiënten mee met slaapproblemen nadat ze op eigen houtje melatonine zijn gaan gebruiken. Ze nemen een veel te hoge dosis of slikken de tabletten op het verkeerde moment en raken daardoor extra vermoeid.

Bekijk de uitspraak van de rechtbank in Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *