Vragenlijstonderzoek bijwerkingen HPV vaccinaties

By | 18/03/2024

Bijwerkingencentrum Lareb doet onderzoek naar de eventuele bijwerkingen die kunnen ontstaan na de baarmoederhalskankerprik (HPV-prik). Dit vaccin wordt gegeven aan kinderen die 10 jaar worden. Ouders van kinderen die dit vaccin krijgen kunnen meedoen met ons vragenlijstonderzoek: de HPV monitor.

HPV-vaccin

Jongens en meisjes krijgen in het jaar dat zij 10 jaar worden een uitnodiging voor de HPV-prik vanuit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De HPV-vaccinatie beschermt tegen een langdurige HPV-infectie en verschillende soorten kanker. 

Bijwerkingen HPV-vaccin

Het HPV-vaccin dat in Nederland gebruikt wordt is Cervarix. Er kunnen bijwerkingen ontstaan na deze vaccinatie. Veelvoorkomende klachten zijn bijvoorbeeld pijn op de prikplekspierpijnvermoeidheid of  flauwvallen.

Ook kunnen andere griepachtige klachten ontstaan na vaccinatie zoals koortshoofdpijn of buikpijn. De meeste klachten ontstaan binnen 48 uur na vaccinatie en gaan vanzelf weer over.

Doe mee aan ons vragenlijstonderzoek

Ook van dit vaccin houdt Lareb de bijwerkingen goed in de gaten. Dit doen wij onder andere met een vragenlijstonderzoek.

We kijken naar welke bijwerkingen optreden na vaccinatie, wanneer deze optreden, hoe lang ze duren en of eventuele klachten opnieuw optreden na een volgende vaccinatie. Met de resultaten kunnen wij ouders in de toekomst beter informeren.

Ouders met een kind dat gevaccineerd wordt tegen HPV kunnen meedoen aan dit onderzoek. Zij ontvangen dan vijf vragenlijsten die zij online kunnen invullen.

Aanmelden

Voor meer informatie of aanmelden, kijk op www.hpvmonitor.nl

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *