Voorzorgsmaatregel verkoop en levering medicijnen

medicijnen

Patiënten krijgen bij de apotheek hun medicijnen op recept in de gebruikelijke hoeveelheid mee, maar niet voor een langere periode. Om paracetamol en andere zelfzorggeneesmiddelen voor iedereen beschikbaar te houden, krijgen apotheken en drogisterijen het advies voorlopig maximaal drie verpakkingen per klant te verkopen.

Afspraken

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft deze afspraken over medicijnen met en zonder recept gemaakt met de Werkgroep Geneesmiddelentekorten. Daarin zitten o.a. vertegenwoordigers van apotheken, drogisterijen en groothandels. Deze voorzorgsmaatregelen zijn genomen opdat andere mensen niet met lege handen komen te staan.

Beschikbaarheid van medicijnen

Door de actuele ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus houdt het ministerie van VWS de beschikbaarheid van medicijnen nauwlettend in de gaten, zowel nationaal als internationaal. De partijen in de Werkgroep Geneesmiddelentekorten hebben deze situatie besproken.

Het beeld is dat er op dit moment geen geneesmiddelentekorten zijn ontstaan door de uitbraak van het virus. Het is echter niet uit te sluiten dat er leveringsproblemen kunnen ontstaan als het handelsverkeer met China en India langere tijd wordt belemmerd.

Author: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd houdt toezicht op de kwaliteit, veiligheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg en de jeugdzorg. Op 1 oktober 2017 zijn de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg gefuseerd tot de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

One thought on “Voorzorgsmaatregel verkoop en levering medicijnen

  1. Harm Bertram

    geachte heer, mevrouw,

    Om te beginnen lees ik dat het gaat om een advies. Dus het is niet bindend. We spreken hier over noodzakelijke medicatie op recept verstrekt door een huisarts. Het effect bij langdurig gebruik is meerdere verstrekkingen waardoor de prijs van de medicatieverstrekking door de apotheek met 30% toeneemt. Met andere woorden de apotheker krijgt daardoor 30% meer winst op het verstrekken van medicatie. Wordt deze maatregel misbruikt door de apotheker of is het een verkapte subsidieregeling van het Ministerie over de rug van patiënten die langdurig medicatie nodig hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *