Voeding voor kankerpatiënten wint Roche Oncology Award 2015

By | 09/02/2015

Uitreiking Roche Oncology Award 2015Kijk onder aan het bericht voor de namen van de mensen op de foto.

Het project ‘Smaaksturing’, een initiatief van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, heeft de Roche Oncology Award 2015 gewonnen. De prijs voor het meest innovatieve en kwaliteitsverbeterende project, ter waarde van 50.000 euro, werd donderdag 5 februari 2015 in Arnhem tijdens het multidisciplinaire congres ‘Therapie op Maat’ aan Ikazia overhandigd.

Smaakverlies bij kanker
Bij mensen met kanker komt geregeld smaakverlies voor. Door de ziekte zelf en/of door de behandeling. Patiënten genieten niet meer van de maaltijd en gaan (veel) minder eten, met als gevolg dat zij zich nog minder goed voelen en minder weerstand hebben. In het Ikazia Ziekenhuis is daarom gestart met het maken van maaltijden op maat voor oncologische patiënten. Het doel van het project ‘Smaaksturing’ is mensen met smaakverlies weer te laten genieten van hun maaltijden.

De koks in consult
De kok komt aan bed en met behulp van een smaaktest wordt per patiënt een smaakprofiel opgesteld. Eric-Jan Wissink en Michael van ’t Hoff, respectievelijk hoofd keuken en 1e kok van het ziekenhuis, krijgen patiënten met smaakverlies weer aan het eten door met diverse ingrediënten en samenstellingen te werken en maatwerk te leveren. Dr. Croon, als internist-hematoloog betrokken bij het project, geeft aan dat dit niet alleen resulteert in minder ondervoeding, maar bijvoorbeeld ook een kortere ligduur, minder bijvoeding en minder verspilling doordat er minder maaltijden worden weggegooid.

“Wij zijn enorm trots en dankbaar dat we deze award in ontvangst mogen nemen. Resultaten zijn in de pilot al zichtbaar geworden. Door deze award en de bijbehorende prijs worden we in staat gesteld om onder meer onderzoek te doen naar de effecten op kwaliteit van leven, ondervoeding en ligduur en kunnen we de pilot uitrollen naar consulten op de polikliniek en dagbehandeling”, aldus dr. Croon. “Daarnaast kunnen we de mogelijkheden ontwikkelen om de kennis en receptuur te delen met patiënten, zodat zij thuis ook deze maaltijden kunnen bereiden”, vult Eric-Jan Wissink aan.

Roche Oncology Award
Kenmerkend voor Roche is het streven naar voortdurende innovatie, dat zich uit in de vele nieuwe en waardevolle behandelmethoden die Roche de afgelopen vijf decennia tegen verschillende typen kanker heeft ontwikkeld. Om dit te vieren heeft Roche Nederland in 2013 de eerste Roche Oncology Award uitgereikt. Met deze award wil Roche de vele creatieve en innovatieve oncologische projecten een podium bieden en tegelijkertijd alle specialisten, apothekers, verpleegkundigen en kankerpatiëntenorganisaties danken voor de jarenlange prettige en vruchtbare samenwerking.

Op de foto, van links naar rechts, staan de volgende mensen
– Prof. dr. ir. J.J.M. van der Hoeven (voorzitter van de jury)
– Monique op ten Berg, M.D. (Medical Director Roche Nederland
– Dr. F. Croon (internist-hematoloog Ikazia Ziekenhuis)
– Eric-Jan Wissink (hoofd keuken Ikazia Ziekenhuis)
– Michael van ’t Hoff (1e kok Ikazia Ziekenhuis)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *