Victoza® (liraglutide) geregistreerd in Europa

Novo Nordisk kondigde vandaag aan dat de Europese Commissie registratie verleend heeft voor Victoza® voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 bij volwassenen. De registratie betreft alle 27 lidstaten van de Europese Unie.

Victoza® is de merknaam die in Europa is goedgekeurd voor liraglutide, de eerste eenmaaldaagse, humane, Glucagon-Like Peptide-1 (GLP-1) analoog, ontwikkeld voor de behandeling van diabetes mellitus type 2. De registratie betreft:

– combinatiebehandeling met metformine of een sulfonylureumderivaat bij patiënten bij wie onvoldoende glykemische controle werd bereikt bij maximaal verdraagbare doseringen van monotherapie met metformine of een sulfonylureumderivaat en
– combinatiebehandeling met metformine en een sulfonylureumderivaat of metformine en thiazolidinedion bij patiënten bij wie onvoldoende glykemische controle werd bereikt met tweevoudige combinatietherapie.

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor Novo Nordisk in het behandelen van diabetes type 2” zegt Mads Krogsgaard Thomsen, Executive Vice President en Chief Science Officer van Novo Nordisk. “Klinische studies met ruim 4500 mensen met diabetes type 2 toonden aan dat Victoza® de bloedglucose significant verlaagt en leidt tot gewichtsafname, met daarbij een laag risico op hypoglykemie. Op basis van deze gegevens zijn wij ervan overtuigd dat Victoza® een waardevolle nieuwe behandeloptie is voor mensen met diabetes type 2.”

Novo Nordisk zal Victoza® deze zomer in Groot-Brittannië, Duitsland en Denemarken introduceren. Andere Europese landen zullen in de tweede helft van 2009 en in 2010 volgen.

De registratie in Europa heeft geen invloed op de verwachtingen voor de financiële resultaten van Novo Nordisk voor 2009. Novo Nordisk zal op 6 augustus 2009 een update geven van de verwachte financiële resultaten van het bedrijf voor het jaar 2009. Tegelijkertijd zullen de financiële resultaten voor de eerste helft van het jaar gepubliceerd worden.

Over Victoza®
Victoza® is de eerste eenmaaldaagse, humane Glucagon-Like Peptide-1 (GLP-1) analoog die ontwikkeld is voor de behandeling van diabetes mellitus type 2. Victoza® stimuleert de afgifte van insuline voornamelijk bij hoge bloedglucosewaarden. Gewichtsverlies wordt toegeschreven aan het feit dat Victoza® de maagontlediging vertraagt en een verzadigd gevoel na de maaltijd geeft. Victoza® wordt op een natuurlijke wijze in het lichaam afgebroken en wordt niet renaal uitgescheiden.

In het klinische ontwikkelingsprogramma, dat werd uitgevoerd bij meer dan 4500 patiënten, bleek Victoza® een gunstig benefit-risk profiel te hebben. Het werd vergeleken met veelgebruikte diabetes geneesmiddelen zoals een sulphonylureum, thiazolidinedion, insuline glargine en exenatide.

Over Novo Nordisk
Novo Nordisk is een farmaceutisch bedrijf op het gebied van diabeteszorg. Het bedrijf heeft een groot aanbod van geneesmiddelen en geavanceerde insulinetoedienings-systemen voor de behandeling van diabetes. Bovendien is Novo Nordisk toonaangevend op het gebied van stollingsstoornissen, groeihormoontherapie en hormonale substitutietherapie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Denemarken. Novo Nordisk heeft meer dan 27.000 medewerkers in dienst in 81 landen, en brengt zijn producten op de markt in 179 landen. B-aandelen van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de beurzen van Kopenhagen en Londen. ADR’s van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange onder het symbool ‘NVO’. Novo Nordisk B.V. is gevestigd in Alphen aan den Rijn en heeft 150 medewerkers. Novo Nordisk behoort in 2009 tot de beste werkgevers van Nederland.

3 thoughts on “Victoza® (liraglutide) geregistreerd in Europa

 1. (Dhr.) H.M.Zondag

  Victoza® kan in de plaats van NovoMix 30, wat ik nu gebruik ?
  Of is het een aanvulling ? Dat is mij niet duidelijk geworden !!
  Ik heb diabetes 2.
  Groetend,
  H.M.Zondag

 2. A.v.d. Weijden-Klei

  Ik ben allergisch voor humane insuline (komt zeer zelden voor)Wordt liraglutide inmiddels al vergoed door de verzekeraars?
  Groet,
  A. v.d.Weijden-Klei

 3. M.W.Boor-de Jager

  Mijn vraag is of liraglutide woredt vergoed door de ziektekostenverzekering bij dikke mensen met diabetes,die door leeftijd e.a. problemen weinig kunnen bewegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *