VGZ start met online medicijnservice

By | 03/12/2021

Coöperatie VGZ start per 1 januari 2022 met een nieuwe service waarbij leden hun medicijnen online kunnen bestellen. Aanleiding is de constatering dat een groeiend aantal VGZ-leden in corona-tijd de eigen medicijnen digitaal in huis wil kunnen halen of in een afhaalkluisje bezorgd wil krijgen. Daarnaast komt er digitaal meer makkelijk te begrijpen medicijninformatie beschikbaar.

Extra service

“Dit wordt een extra service voor onze leden”, aldus Chief Health Officer Marjo Visser van VGZ. “Zodat die niet de deur uit hoeven in corona-tijd als ze dat niet willen. Maar ook omdat het voor mensen gewoon makkelijker is, zeker voor diegenen die gewend zijn om veel online te kopen.”

Het gaat om het bestellen van de medicijnen waarvoor de eigen huisarts een recept uitschrijft. Daarvoor hoef je nu dus niet meer fysiek naar een apotheek. Ook bij herhalingsrecepten wordt een gang naar de apotheek overbodig, dat kan via de computer of zelfs app worden geregeld. Vervolgens worden die medicijnen thuisbezorgd. 

Chronische medicatie

“Dit is nieuw en dus een stap voor de meeste mensen”, aldus  Marc van Loenhout, directeur van De Nationale Apotheek, één van de twee partners van VGZ in het project.

“Samen met VGZ willen we dit apotheekconcept groot maken. De basis blijft te allen tijde de registratie in het systeem van de apotheek. Er is persoonlijk advies bij de eerste uitgifte, we stemmen het medicijngebruik zo nodig af met de voorschrijver en we evalueren jaarlijks de chronische medicatie.”

Nederland is, zeker vergeleken bij bijvoorbeeld de Verenigde Staten, volgens VGZ nog relatief klein als het gaat om het online bestellen van medicijnen, in ieder geval medicijnen die door verzekeraars worden vergoed. Van alle medicijnen die VGZ vergoedt,  wordt momenteel slechts enkele procenten online besteld.

Medicijnwekker

De tweede partnerapotheek binnen de nieuwe dienstverlening van VGZ wordt ‘MedApp’. Via hun digitale diensten word je geholpen met het dagelijkse en juiste gebruik van medicijnen, ondermeer via een zogenoemde digitale ‘medicijnwekker’. Voordeel wordt naast de herinneringsfunctie voor het dagelijkse gebruik, dat je eveneens te horen krijgt wanneer nieuwe medicijnen moeten worden besteld.

Pit Janssen, apotheker en medeoprichter van MedApp, is blij met de samenwerking: “Samen met VGZ gaan we het farmaceutische landschap een stuk verder digitaliseren en daardoor flexibeler maken.”

Overigens blijft voor Coöperatie VGZ-leden de mogelijkheid om fysiek medicijnen bij een apotheek op te halen onverminderd bestaan.

Author: VGZ

VGZ is al meer dan 65 jaar actief in de zorg. In die tijd is er veel veranderd. We zijn niet meer alleen een verzekeraar. Maar we spelen een actieve rol in de zorg. Zo vragen we ons bijvoorbeeld af hoe zorg toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit kan blijven. Omdat iedereen gewoon naar een goede dokter moet kunnen gaan. VGZ is onderdeel van Coöperatie VGZ. Coöperatie VGZ voert de zorgverzekering uit voor verschillende merken, waaronder VGZ. Samen wijzen we onze 4,2 miljoen klanten de weg naar goede en betaalbare zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *