Vervolgonderzoek resistentievorming Ozanex

Het farmaceutisch bedrijf dat ozenoxacine (Ozanex) via een Europese registratieprocedure op de markt brengt, moet een vervolgonderzoek doen naar het risico op de ontwikkeling van antibioticaresistentie.

Ozenoxacine

Ozenoxacine is een antibioticumhoudende crème voor behandeling van impetigo (krentenbaard). Dit is een breedspectrum antibioticum uit de groep van chinolonen, die bekend staan om de snelle ontwikkeling van resistentie. Het vervolgonderzoek sluit aan bij de meer algemene zorg die het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft ten aanzien van toepassing van antibiotica op de huid.

Advies aan zorgverleners

Het is raadzaam om terughoudend te zijn met het voorschrijven van lokale antibiotica, met name als het gaat om middelen voor op de huid. Herhaald en langdurig gebruik van dit soort middelen werkt de ontwikkeling van antibioticaresistentie in de hand. Raadpleeg ook de NHG-standaard.

Advies aan patiënten

Antibiotica zijn zeer nuttige middelen bij de bestrijding van allerlei infecties. Gebruik deze medicijnen alleen in overleg met uw arts.

Het ministerie van VWS voert in 2017 een campagne met als doel de bewustwording over het gebruik van antibiotica te vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *