Verstoorde bloedsuikerspiegels bij diabetespatiënten na coronavaccinatie

By | 28/02/2022

Diabetespatiënten kunnen na een coronavaccin tijdelijk last hebben van schommelende bloedsuikerspiegels. Zowel verlaagde als verhoogde bloedsuikerspiegels werden gemeld. Het komt niet vaak voor.

Meldingen

Tot 12 november 2021 ontving Bijwerkingencentrum Lareb 279 meldingen van een verstoorde bloedsuikerspiegel na een coronavaccinatie. Het is niet duidelijk of er verschillen zijn tussen mensen met diabetes type 1 of type 2, en tussen mensen die wel of geen insuline gebruiken.

In verhouding tot het aantal toegediende vaccins, werden de meeste meldingen gedaan na vaccinatie met een AstraZeneca vaccin. In enkele gevallen was de bloedglucosespiegel erg moeilijk onder controle te krijgen en duurde dat ook erg lang.

Vragenlijstonderzoek coronavaccins

Lareb heeft ook vragenlijstonderzoek gedaan onder gevaccineerden. Van de 1316 deelnemers met diabetes rapporteerden 22 (1,7%) schommelende bloedsuikerspiegels. Het komt dus niet vaak voor, maar kan bij sommige patiënten wel veel impact hebben.

Meer informatie

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

One thought on “Verstoorde bloedsuikerspiegels bij diabetespatiënten na coronavaccinatie

  1. C.v.d.bosch

    Ik heb na mijn boosterprik op 10-06-2022 ineens een verhoogde bloedsuiker, deze ligt tussen de 13 en 20 helaas is dit niet de eerste keer, mijn vaccinatie was van keizer, deze booster vaccinatie heeft degelijk invloed op de bloedsuiker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *