Versnelde beoordeling coronavaccin Valneva is gestart

De versnelde beoordeling (‘rolling review’) van het coronavaccin van Valneva is gestart. Dat meldt het CHMP, het beoordelingscomité van het Europees medicijnagentschap EMA. Medicijnautoriteit CBG zit namens Nederland in dit comité.

De beoordeling is gestart op basis van voorlopige resultaten uit laboratoriumstudies en eerste studies met volwassenen. Uit deze gegevens lijkt het erop dat dit vaccin zorgt dat het lichaam antilichamen maakt tegen het coronavirus.

Hoe werkt dit vaccin?

VLA2001, het vaccin van Valneva, is een zogeheten geïnactiveerd virusvaccin. Het bevat geïnactiveerde (‘dode’) virusdeeltjes. Deze zijn zo bewerkt dat zij iemand niet meer ziek kunnen maken. Ook zitten in dit vaccin twee hulpstoffen (‘adjuvantia’) die de afweerreactie van het lichaam op dit virus versterken.

Als je deze prik krijgt, leert je lichaam antistoffen aan te maken tegen het coronavirus. Kom je later echt in contact met het coronavirus? Dan word je hierdoor mogelijk niet of minder ziek. Deze techniek kennen we ook van andere vaccins, bijvoorbeeld de griepprik.

Versnelde procedure

Bij een ‘rolling review’ dienen fabrikanten informatie over het vaccin doorlopend in, nog voordat alle onderzoeken zijn afgerond. Zodra data beschikbaar is, gaat het EMA die informatie beoordelen. Het comité kijkt of de voordelen van het vaccin opwegen tegen de nadelen. Is er genoeg data beschikbaar? Dan kan de fabrikant een aanvraag indienen voor markttoelating. Hoe lang dat duurt is nu nog niet te voorspellen.

Inmiddels zijn er in Europa vier vaccins met een (voorwaardelijke) markttoelating. Valneva is het vijfde coronavaccin dat het comité nu in beoordeling heeft.

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

3 thoughts on “Versnelde beoordeling coronavaccin Valneva is gestart

 1. Y.kerklaan

  Hoe kan ik dit vaccin valneva krijgen,gaat dit via de huisarts?

 2. Ben Gerritzen

  Dit vaccin neem ik graag , dus zsm inkopen ,hier heb ik op gewacht, andere mrna neem ik nooit ook als het verplicht wordt niet

 3. Marianne

  Beste Ben Gerritzen en Y.kerklaan,
  Op dit moment kunt u dit vaccin verkrijgen in Groningen door deel te nemen aan het Valneva booster onderzoek. Dat kunt u vinden via google.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *