Verslaving bij gebruik psychofarmaca

By | 25/04/2022

Geneesmiddelverslaving is vooral bekend bij gebruik van opioïden en benzodiazepinen. Ook andere geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen en psychologische problemen (psychofarmaca) kunnen leiden tot verslaving.

Psychofarmaca

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 112 meldingen van geneesmiddelenafhankelijkheid en -misbruik van psychofarmaca. Bij gebruik van benzodiazepinen, zoals oxazepam en alprazolam, is geneesmiddelafhankelijkheid het vaakst gemeld. Bij methylfenidaat werd naast geneesmiddelenafhankelijkheid ook misbruik gemeld.

Bij misbruik werd methylfenidaat bijvoorbeeld in een hogere dosering of langer gebruikt dan was voorgeschreven. Misbruik en geneesmiddelenafhankelijkheid gaan vaak samen. Bij misbruik van methylfenidaat varieerde de leeftijd van de gebruikers van 15 tot 37 jaar. Het risico op misbruik speelt een mogelijke rol bij het ontwikkelen van afhankelijkheid.

Ontstaan geneesmiddelen-misbruik en -verslaving

Bij het ontstaan van geneesmiddelen-misbruik en -verslaving kunnen ook andere factoren een rol spelen. Bijvoorbeeld medicijngebruik op jonge leeftijd, familiaire belasting en de aanwezigheid van andere ziekten zoals depressie, angst, ADHD en schizofrenie.

Het is belangrijk dat patiënten en zorgverleners op de hoogte zijn van het ontwikkelen van verslaving bij deze medicijnen.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *