Patiënten hebben geregeld problemen met verpakkingen van geneesmiddelen, bijvoorbeeld blisters of strips. Vooral mensen met een beperkte handfunctie, zoals reumapatiënten en ouderen, hebben moeite met het openen van bepaalde verpakkingen.
Tijdens overleg met patiënten- en consumentenorganisaties dat vorige week plaatsvond, kwam dit onderwerp ter tafel. Marjolein Weda van het Centrum voor Kwaliteit van Chemisch-Farmaceutische Producten (KCF, onderdeel RIVM) vertelde in een presentatie over een RIVM-onderzoek naar de aard en omvang van problemen tijdens gebruik van geneesmiddelen, inclusief de wet- en regelgeving die mede-verantwoordelijk zijn voor de problemen. Christa van der Burg (voorlichter bij de Reumapatiëntenbond) liet een aantal praktijkvoorbeelden zien van geneesmiddelverpakkingen waar het ‘fout’ is gegaan: te kleine dopjes, tabletten die verkruimelen in de blister en botte injectienaalden.
Verpakkingseisen
Het CBG hanteert verpakkingseisen bij registratie van een geneesmiddel. Daarin zijn echter (nog) geen eisen (en tests) voor “geschiktheid voor gebruik”.
Genoemde suggesties:
- Testen op gebruiksvriendelijkheid
- Opnemen van instructies in de SPC en bijsluiter voor openen
- Onderzoeken geschiktheid voor specifieke doelgroepen
- Waarborgen dat de tablet/capsule ongeschonden uit de verpakking kan worden gehaald (bv. bij doordrukstrip)
Het CBG onderkent de problemen met verpakkingen van geneesmiddelen en gaat kijken hoe een bijdrage te leveren aan verbeteringen hieraan. Signalen vanuit de praktijk en ervaringen van patiënten zijn in deze erg belangrijk.