Vernieuwing G-Standaard: specifiekere bewaking op interacties

By | 22/06/2020

De medicatiebewaking op interacties in de G-Standaard is vernieuwd met specifiekere bewaking. De nieuwe structuur helpt om medicatiebewaking beter toe te spitsen op de individuele patiënt. Deze bouwstenenstructuur is op basis van Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) ingericht. Dit is een eerste stap in signaalreductie doordat er minder niet-relevante signalen verschijnen.

November 2020

Vernieuwing van de bestanden betekent dat oude bestanden gaan vervallen. Vanaf november 2020 wordt de oude structuur van interactiebewaking in de G-Standaard – in overleg met de softwarehuizen – niet meer uitgeleverd. Deze datum is afgesproken met de Werkgroep Techniek. In dit gremium van Z-Index zitten vertegenwoordigers van softwarehuizen. Op democratische wijze (met stemrecht) beoordelen zij wensen en verbeteringen in de G-Standaard op technische haalbaarheid.

Vernieuwde structuur

Middels de vernieuwde structuur komt bijvoorbeeld bij een patiënt die een combinatie van een RAAS-remmer en diureticum gebruikt niet meer standaard het bewakingssignaal ‘RAAS-remmer + diuretica’ naar boven. Zo komt er geen signaal bij iemand die een RAAS-remmer gebruikt en start met een diureticum.

Extra controle

Het systeem gaat vanaf dan ook een extra controle doen: ‘Lisdiureticum in actuele medicatie?’. Als de patiënt start met een RAAS-remmer dan controleert het systeem of de patiënt een lisdiureticum of thiazide gebruikt, zodat een specifiek advies kan worden gegeven.

Meer informatie

Bekijk meer informatie over Medisch Farmaceutische Beslisregels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *