Verminderde werking van salmeterol/fluticason

By | 19/01/2017

In de periode van 17 maart 2016 tot en met 17 november 2016 ontving Bijwerkingencentrum Lareb 22 meldingen van een mogelijk verminderde werking bij het gebruik van salmeterol/fluticason, of longklachten die hierop kunnen wijzen. Deze klachten ontstonden na omzetting van het merk Seretide® naar het merk Vincion® of Focus®.

Salmeterol/fluticason
Salmeterol/fluticason is een inhalatiegeneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van astma en chronisch obstructieve longziekte (COPD). Sinds januari 2016 zijn de producten salmeterol/fluticason van de merken Vincion® en Focus® als voorkeursmiddelen opgenomen (preferentiebeleid) in het vergoedingssysteem van meerdere zorgverzekeraars, waaronder VGZ, CZ en Menzis.

Sindsdien worden er patiënten omgezet van het originele merkgeneesmiddel salmeterol/fluticason (Seretide®) naar salmeterol/fluticason van het merk Vincion® of Focus®. Beide merken, Vincion® en Focus®, zijn van fabrikant Cipla.

Naast dezelfde werkzame stof hebben de producten van de merken Vincion® en Focus® ook dezelfde hulpstof en farmaceutische toedieningsvorm als Seretide®. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaat de klachten die mogelijk wijzen op verminderde werkzaamheid verder onderzoeken en heeft de firma’s Vincion® en Focus® gevraagd om nadere informatie.

Meer informatie
– Analyse van de meldingen: Salmeterol with fluticasone and lack of efficacy after drug substitution

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *