Verhoogde productie om tekort sulfasalazine te keren

By | 04/11/2016

Merkfabrikant Pfizer verhoogt de productie om het tekort aan sulfasalazine te keren. Dit is een van de acties die gisteren in de werkgroep geneesmiddelentekorten is besproken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op verzoek van de fabrikant toestemming gegeven om ter overbrugging tijdelijk een identiek geneesmiddel uit Frankrijk naar Nederland te halen. Voorts is er een generieke fabrikant die over circa twee weken weer voldoende sulfasalazine kan leveren voor de Nederlandse patiënten, aldus branchevereniging Bogin.

Het tekort aan sulfasalazine baart met name de reumapatiënten grote zorgen, zo werd gisteren via het Reumafonds openbaar. Er zijn in Nederland 16.000 patiënten die de ontstekingsremmer gebruiken. Diverse fabrikanten hebben te maken met grondstoftekorten en productieproblemen. De groothandel levert het middel nu slechts op beperkte schaal uit.

De merkfabrikant verwacht binnen drie weken de complete markt te kunnen voorzien dankzij een verhoging van de productie van het spécialité Salazopyrine. Door een Franstalige verpakking tijdelijk naar Nederland te halen, kan op nog kortere termijn resultaat worden geboekt. Het identieke geneesmiddel wordt met een Franse verpakking uitgeleverd, mogelijk moet de apotheek een Nederlandstalige bijsluiter meeleveren. Dit gebeurt met instemming van de IGZ. De zorgverzekeraars hebben tijdens het overleg toegezegd tot vergoeding over te gaan.

In de werkgroep geneesmiddelentekorten participeren de Patiëntenfederatie Nederland, de Federatie Medisch Specialisten, zorgverzekeraars (ZN), apothekers (KNMP, NVZA, ASKA), groothandels (BG Pharma), fabrikanten (de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, Bogin, GLN) en de overheid (IGZ, CBG en VWS). De werkgroep bestaat sinds 2013 en is dit jaar geïntensiveerd als gevolg van het toenemend aantal tekorten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *