Vergoeding diabetes medicijn BYETTA® vanaf 1 mei 2009

23 april is tijdens de “Internistendagen 2009” van de Nederlandse Internisten Vereeniging (NIV), naast de presentatie van recente studieresultaten, tevens officieel bekend worden gemaakt, dat BYETTA, het nieuwste medicijn voor de behandeling van type 2 diabetes van Lilly Nederland, met ingang van 1 mei volledig zal worden vergoed in de basisverzekering. Voorwaarden voor vergoeding zijn dat er sprake is van een fors overgewicht bij de type 2 diabetespatiënten, een zogenaamde BMI (Body Mass Index) vanaf 35 en dat er onvoldoende regulatie mogelijk is van de bloedsuiker met de combinatie metformine en een sulfonylureumderivaat in de maximaal verdraagbare dosering1.

‘Dit is goed nieuws voor de zwaardere type 2 diabetespatiënten, die er steeds meer in Nederland zijn, hoewel we natuurlijk graag hadden gezien dat meer patiënten hiervan hadden kunnen profiteren vanwege een ruimhartiger vergoedingsbeleid’, aldus dr. Michaëla Diamant, directeur Diabetes Centrum VUMC te Amsterdam.

Met de vergoeding van BYETTA, het eerst geregistreerde geneesmiddel in de nieuwe klasse van de zogenaamde incretine mimetica, wordt een grote stap voorwaarts gezet in de strijd tegen de volksziekte diabetes. Incretines zijn darmeiwitten die na voedselinname vrijkomen en de alvleesklier aanzet tot afgifte van insuline. BYETTA heeft dezelfde werking als het lichaamseigen incretine GLP-12 .

BYETTA heeft onder meer een glucose-afhankelijke werking op de afgifte van insuline uit de alvleesklier bij patiënten met type 2 diabetes. Op die wijze verbetert BYETTA de bloedsuikerspiegels en draagt het mogelijk bij aan een vermindering van het aantal complicaties, kenmerkend voor type 2 diabetes. Verder vertraagt BYETTA de maaglediging en zorgt het voor een gevoel van verzadiging, waardoor patiënten af kunnen vallen2.

BYETTA heeft een uniek werkingsmechanisme en heeft de volgende voordelen3:

o BYETTA verbetert de bloedsuikerspiegels en maakt zelfcontrole d.m.v. pijnlijke vingerprikjes overbodig2;
o BYETTA laat bij langdurig gebruik een aanhoudende gewichtsafname zien4.

“Zeker bij patiënten met type 2 diabetes die al te zwaar zijn en die vanwege hun te hoge bloedglucosewaarden over zouden moeten gaan op insulinetherapie kan een behandeling met BYETTA dus een alternatief zijn voor insuline” aldus dr. Michaëla Diamant.

Byetta is verkrijgbaar in een voorgevulde pen en dient tweemaal daags in een vaste dosering te worden gespoten2.

Over diabetes:
Nederland telt ruim 800.000 mensen met diabetes. Daarnaast wordt gesproken over nog eens 200.000 mensen die nog niet gediagnosticeerd zijn. De ziekte neemt zelfs epidemische vormen aan met een verwachte groei tot 2025 met ruim 30%. Deze forse groei van het aantal diabetes patiënten wordt voornamelijk veroorzaakt doordat steeds meer mensen kampen met overgewicht. Zwaarlijvigheid en te weinig lichaamsbeweging zijn de grootste risico’s om type 2 diabetes te ontwikkelen. Er wordt nu al gezegd dat diabetes volksziekte nummer één is.

Over Eli Lilly en Company
Lilly, een toonaangevend innovatief farmaceutisch bedrijf, werkt continue aan de ontwikkeling van geneesmiddelen van de hoogste kwaliteit om langer, gezonder en actiever te leven. Dit gebeurt door middel van eigen onderzoek in de wereldwijde laboratoria en samenwerking met vooraanstaande wetenschappelijke organisaties. Lilly voorziet in antwoorden – door middel van geneesmiddelen en kennisoverdracht – op vragen over kwaliteit van leven en over genezing en biedt oplossingen voor medische problemen. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Indianapolis, Indiana, VS. Website www.lilly.com. Website Lilly Nederland: www.lilly.nl.

Voor meer informatie over BYETTA zie: www.byetta.nl

Referenties:
1: brief antwoord VWS herbeoordeling BYETTA, kenmerk GMT/VDG 2925503
2: 1B-registratietekst BYETTA, maart 2009-04-21
3: Heine RJ et al. Ann Intern Med. 2005; 143: 559-569
4: Klonoff et al. Curr Med Res Opin. 2008; 24(1): 275-286

2 thoughts on “Vergoeding diabetes medicijn BYETTA® vanaf 1 mei 2009

  1. J. Staal.

    Nagezonden bericht op eerder verzonden e-mail. In de bijsluiter van Byetta staat dat Byetta niet samen met insuline mag worden gebruikt. Mijn internist zegt dan wel, dat hij de verantwoording neemt, maar ik zit met behoorlijke bijwerkingen. Zie verder eerder verzonden e-mail.

  2. Anita Huygens

    het nieuwe medizyn is deze niet in tabletten.
    ik heb zelf type 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *