Verbod gezichtsbedekkende kleding in apotheek gaat in op 1 augustus 2019

By | 17/07/2019

Het verbod van gezichtsbedekkende kleding in en rondom gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid gaat in op 1 augustus 2019. De wet is bedoeld om gezichtsbedekkende kleding te verbieden op locaties waar je elkaar moet kunnen herkennen en aankijken, zoals in de apotheek.

Identificatieplicht

In de zorg geldt een identificatieplicht. De patiënt moet een ID kunnen overhandigen als de apothekersassistente hierom vraagt. Daarom geldt het verbod op alle kleding die het gezicht onherkenbaar maakt, zoals een bivakmuts, boerka, nikab, integraalhelm of masker. Een hoofddoek, geschminkt gezicht en een pet vallen niet onder het verbod.

Infographic

De Rijksoverheid stelt onderstaande infographic beschikbaar die apothekers kunnen gebruiken om medewerkers en patiënten te informeren over de nieuwe wet.

Vijf dingen die je moet weten over het gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding

Vijf dingen die je moet weten over het gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding.

1. In een vrij land als Nederland heeft iedereen in principe het recht om zich naar eigen inzicht te kleden, wat anderen daar ook van vinden.

2. Die vrijheid wordt begrensd op bepaalde locaties waar het noodzakelijk is dat je elkaar kunt herkennen en aankijken. Het dragen van gezichtsbedekkende kleding is daarom niet toegestaan in de gebouwen van de overheid, de zorg, het onderwijs en in het openbaar vervoer.

3. Gezichtsbedekkende kleding is kleding die het gezicht geheel bedekt of waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn.

4. Wie op deze locaties toch gezichtsbedekkende kleding draagt, kan door een medewerker van de locatie worden verzocht om de gezichtsbedekking af te doen of anders de locatie te verlaten. Desnoods kan de politie worden ingeschakeld en kan een boete worden opgelegd.

5. Gezichtsbedekkende kleding is op deze locaties wel toegestaan als dat nodig is voor de beoefening van een sport,het werk of bij evenementen en feesten.

Meer informatie
– Rijksoverheid: Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding vanaf 1 augustus 2019 van kracht

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *