Veranderde haarstructuur bij erlotinib

By | 03/06/2022

Bij gebruik van erlotinib kan mogelijk de structuur van het hoofdhaar veranderen. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hier één melding van. In deze melding werd het steile haar van de melder binnen 12 maanden na start met het medicijn krullend. In andere landen zijn vergelijkbare meldingen gedaan.

Erlotinib

Erlotinib is een geneesmiddel voor de behandeling van longkanker en alvleesklierkanker. Het was al bekend dat erlotinib bij sommige mensen een werking heeft op haren. Haaruitval, overbeharing, veranderingen in wenkbrauwharen of wimpers zijn namelijk bekende bijwerkingen.

Periodiek veiligheidsrapport

Op basis van onze bevindingen vraagt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de fabrikant om de meldingen van veranderde haarstructuur verder te onderzoeken en om het op te nemen in het volgende periodiek veiligheidsrapport (PSUR) van erlotinib. Op basis hiervan besluit het Europese bewakingscomité PRAC of veranderde haarstructuur in de bijsluiter van erlotinib komt.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *