Veneuze trombose opgenomen in bijsluiter als bijwerking Janssen vaccin

By | 04/10/2021

Veneuze trombose (bloedprop in de ader) wordt in de bijsluiter van het Janssen vaccin opgenomen als bijwerking. Het EMA heeft besloten deze toe te voegen op basis van onderzoeken waaruit een mogelijke relatie met het vaccin blijkt.

In Nederland ontving Bijwerkingencentrum Lareb tot nu toe 43 meldingen van veneuze trombose na Janssen vaccinatie. Bij alle coronavaccins betreft dit 854 meldingen. Lareb adviseert meer onderzoek.

Meldingen van veneuze trombose

Tot nu toe ontving Lareb 854 meldingen van veneuze trombose na vaccinaties met de coronavaccins. Dit is zonder de meldingen van de zeldzame bekende bijwerking van trombose met een laag aantal bloedplaatjes (TTS).

Het betreft 460 meldingen na vaccinatie met het Pfizer/BioNTech (Comirnaty), 279 na het AstraZeneca (Vaxzevria), 67 na het Moderna (Spikevax) en 43 na het Janssen vaccin. Bij vijf meldingen is niet duidelijk om welk vaccin het ging.

Er zijn 22 mensen overleden die na vaccinatie veneuze trombose kregen (8 bij AstraZeneca, 1 bij Moderna, 11 bij Pfizer/BioNTech, 2 bij een niet-gespecificeerd vaccin). Als veneuze trombose optreedt na vaccinatie, wil dat niet zeggen dat het door de vaccinatie komt.

Veneuze trombose komt vaak voor

Veneuze trombose is het ontstaan van bloedproppen in aderen van bijvoorbeeld de benen of longen. Het kan ook op andere plaatsen in het lichaam voorkomen. Het komt bij zo’n 1 tot 2 op de 1000 mensen per jaar voor.

Er zijn ongeveer 18 miljoen Pfizer/BioNTech, 2,8 miljoen AstraZeneca, 2 miljoen Moderna en 800.000 Janssen vaccins gegeven. Het Pfizer/BioNTech vaccin is veruit het meest gebruikt in Nederland en bij veel ouderen.

Meer onderzoek nodig

Naar aanleiding van eerdere analyses van meldingen van trombose adviseerde Lareb in april meer onderzoek.

Omdat de coronavaccins ook in de toekomst ingezet zullen blijven worden, is het van belang om meer onderzoek te doen naar de mogelijke risicogroepen en de hoogte van het risico per coronavaccin.

Door het ministerie van VWS wordt bekeken of zo’n onderzoek meegenomen kan worden in het deelprogramma van onderzoeken naar deze vaccinaties bij ZonMw.

Meer informatie

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *