Veiligheidsprofiel HPV-vaccins verder onderzocht

Het Europees geneesmiddelagentschap EMA is een herbeoordeling gestart van de ‘humaan papillomavirus’ (HPV) vaccins om het bijwerkingenprofiel verder te verduidelijken. Wereldwijd zijn ongeveer 72 miljoen mensen met deze vaccins gevaccineerd met het doel baarmoederhalskanker en andere aandoeningen veroorzaakt door het HPV te voorkomen. Baarmoederhalskanker is wereldwijd de 4e meest voorkomende doodsoorzaak bij vrouwen.

De herbeoordeling richt zich op zeldzame meldingen van twee aandoeningen: het ‘complex regional pain syndrome’ (CRPS, een chronische pijn aandoening in armen en benen) en het ‘postural orthostatic tachycardia syndrome’ (POTS, een aandoening waarbij de hartslag abnormaal versnelt na opstaan uit een zittende houding en waarbij symptomen als duizeligheid en flauwvallen, hoofdpijn en pijn op de borst kunnen optreden).

Meldingen van deze aandoeningen bij jonge vrouwen na HPV-vaccinatie zijn eerder meegenomen in de reguliere veiligheidsbeoordelingen (‘PSURs’) van het Europees Geneesmiddelenbewakingscomité PRAC. Het comité stelde geen oorzakelijk verband vast tussen deze meldingen en de HPV-vaccinatie. Beide aandoeningen kunnen ook optreden bij niet-gevaccineerde personen en het is belangrijk te kijken of het aantal meldingen hoger is dan verwacht kan worden.

Jaarlijks overlijden tienduizenden Europese vrouwen aan baarmoederhalskanker ondanks uitgebreide preventieprogramma’s om deze vorm van kanker vroegtijdig op te sporen.

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *