Veel vrouwen gebruiken niet de veiligste anticonceptiepil

Veel vrouwen gebruiken niet de veiligste anticonceptiepil als het gaat om tromboserisico’s. Dat blijkt uit onderzoek van het LUMC, vandaag gepubliceerd in de British Medical Journal (BMJ). Het risico hangt af van het type progestagenen in ‘de pil’, en van de dosis oestrogeen. De veiligste pil is er een die levonorgestrel combineert met een lage dosis oestrogeen.

Dat het gebruik van de anticonceptiepil de kans op diep-veneuze trombose verhoogt, was al langer bekend. Dr. Astrid van Hylckama Vlieg en haar collega’s onderzochten binnen de zogenoemde MEGA-studie 1524 vrouwen tussen 18 en 50 jaar oud met trombose, en een controlegroep van 1760 gezonde vrouwen. De pil verhoogde de kans op trombose met een factor vijf vergeleken met niet-gebruiksters, zoals ook eerder onderzoek al aantoonde. Tijdens de eerste drie maanden van pilgebruik was het risico zelfs twaalf maal verhoogd. De kans op trombose bleek bovendien af te hangen van het type progestageen. Een pil met de desogestrel-variant veroorzaakte bijvoorbeeld een tweemaal zo hoog risico als een pil met levonorgestrel. Ook pillen met de progestagenen cyproteron acetaat of drospirenone veroorzaakten een ongeveer tweemaal zo hoog risico als een pil met levonorgestrel. Ook de dosis oestrogeen bleek relevant: hoe meer oestrogeen, hoe hoger het tromboserisico. Oestrogeen wordt aan de pil toegevoegd om doorbraakbloedingen te voorkomen.

Van de onderzochte vrouwen die de pil slikten, bleek slechts 57 procent een pil te slikken met levonorgestrel en een relatief lage dosis oestrogenen (30 microgram). Levonorgestrel met 20 microgram oestrogeen werd slechts heel sporadisch gebruikt. Waarom er nog zoveel vrouwen relatief onveilige anticonceptiepillen slikken, is onduidelijk.

Bij diep-veneuze trombose raakt een ader afgesloten door een bloedstolsel. Vaak gebeurt dit in een been. Een stolsel kan echter ook vastlopen in de longen, waardoor een levensgevaarlijke longembolie ontstaat. De kans op trombose is klein, zelfs voor jonge vrouwen die de pil slikken: ongeveer drie op tienduizend per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *