Vasten rond chemotherapie vermindert schade aan bloedcellen

Borstkankerpatiënten die rond hun chemokuur kortdurend vasten ondervinden minder schade aan hun bloedcellen dan patiënten die van tevoren wel eten. Dat blijkt uit een pilot-studie, uitgevoerd door de onderzoekers dr. Judith Kroep (Medische Oncologie) en prof. dr. Hanno Pijl (Endocrinologie) van het LUMC. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift BMC Cancer.

Voor de studie zijn dertien patiënten met borstkanker in een vroeg stadium (stadium 2 en 3) onderzocht – het grootste aantal tot dusver in dit type onderzoek. Zeven van de dertien patiënten werd gevraagd 24 uur voor en 24 uur na elke chemokuur te vasten. Bij deze patiënten bleek zeven dagen later het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes significant hoger te liggen, vergeleken met de niet-vastende deelnemers. Ook werd er minder schade aan het DNA van witte bloedcellen aangetroffen. Het vasten leverde geen evidente bijwerkingen op.

Eiwit- en caloriearm dieet
Het onderzoeksteam wil nu via een grote vervolgstudie, DIRECT geheten, bij 250 borstkanker patiënten er achter komen of langer vasten– dat wil zeggen, vanaf drie dagen van tevoren en de dag van de chemotherapie – gedurende preoperatieve chemotherapie – een nog gunstiger effect heeft. Het is daarbij niet de bedoeling om de vier dagen geheel niet te eten, maar een eiwit- en caloriearm dieet te volgen. Bovendien willen de onderzoekers kijken of deze aanpak naast het beschermen van de gezonde cellen tijdens de chemotherapie óók de schadelijke tumorcellen beter bestrijdt.

Goede vooruitzichten
“Door deze pilot weten we dat vasten rond chemotherapie mogelijk én veilig is”, vertelt onderzoeker drs. Stefanie de Groot (Medische Oncologie). “Verder heeft het ons veel nuttige informatie gegeven voor het vervolgonderzoek. Als dat positieve resultaten oplevert, kan het dieet snel geïmplementeerd worden in het behandeltraject van borstkankerpatiënten.” De Groot raadt vooralsnog af te vasten rondom chemotherapie, totdat het uitgebreider is onderzocht. “Maar de vooruitzichten zijn goed.”

Minder schade aan gezonde cellen
Al langer wordt vermoed dat vasten een gunstig effect heeft bij chemotherapie. In proefdieronderzoek is al eerder aangetoond dat een dieet minder schade oplevert aan gezonde cellen en zelfs de tumor aanpakt. De Groot: “We denken dat door het vasten gezonde cellen zichzelf beter beschermen door hun energie te stoppen in herstel en behoud. Tumorcellen, door hun mutaties volledig gericht op groei, kunnen dat niet en zijn daardoor extra kwetsbaar”.

De vervolgstudie is opgezet door de Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG) en wordt gesubsidieerd door Pink Ribbon en Amgen.

Author: Leids Universitair Medisch Centrum

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is een modern universitair medisch centrum voor onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg met een hoog kwaliteitsprofiel en een sterke wetenschappelijke oriëntatie. Met een unieke researchpraktijk van fundamenteel bètamedisch tot toegepast klinisch onderzoek, speelt het LUMC mee in de wereldtop. Zo kan het LUMC ook patiëntenzorg en onderwijs aanbieden naar de laatste internationale inzichten en standaarden. En bijdragen aan de verbetering van de geneeskunst en gezondheidszorg in eigen huis en daarbuiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *