Vaccinatiepaspoort voor ieder pasgeboren kind

By | 14/02/2019

GroenLinks wil dat ieder pasgeboren kind een ‘vaccinatiepaspoort’ krijgt waarin gedurende het leven kan worden vastgelegd welke vaccinaties iemand heeft gehad.

Het Rijksvaccinatieprogramma is afgelopen decennia veranderd: sommige vaccinaties zijn erbij gekomen, andere vaccinaties zijn weg. Hierdoor weten veel mensen niet tegen welke infectieziektes ze zijn beschermd, en het Rijk houdt het ook niet bij. Een vaccinatiepaspoort geeft mensen houvast: ze kunnen met één blik in het document zien wanneer ze tegen welke ziekte zijn ingeënt. Daarbij wordt het maatschappelijk belang van goede vaccinaties er mee onderstreept.

De vaccinatiegraad staat in Nederland onder druk. Zo heeft slechts 45,5% van de 12/13-jarige meisjes in 2017 het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker gekregen. Een meisje dat de inenting niet heeft gehad, kan dankzij het vaccinatiepaspoort makkelijker zelf een keuze maken om toch het vaccin te nemen als zij 16 jaar is.

Er bestaan inentingspaspoorten voor mensen die op reis gaan en GGD’s houden op regionaal niveau wel bij wie gebruik heeft gemaakt van het aanbod, maar er zijn verschillende systemen in gebruik die niet zijn ontsloten voor het publiek. GroenLinks wil daar met het vaccinatiepaspoort verandering in brengen en legt het voorstel morgen aan staatssecretaris Blokhuis voor bij het debat over vaccinaties.

Kamerlid Wim-Jan Renkema: ‘Een vaccinatiepaspoort geeft mensen informatie over welke inentingen zij hebben gehad, waarmee ze ook de regie over hun eigen gezondheidsbescherming kunnen pakken. Dat is basale kennis die ieder over zijn of haar eigen lichaam zou moeten hebben. Daarbij weet iedereen beter welke risico’s je wel of niet loopt bij een uitbraak hier of als je op reis bent.’

Author: GroenLinks

GroenLinks is een Nederlandse politieke partij met een progressief en links karakter. GroenLinks werd opgericht op 24 november 1990. De geschiedenis van GroenLinks begint bij haar voorlopers: de pacifistische PSP, de communistische CPN, de PPR die vooral oog had voor het milieu en de EVP die streed voor een rechtvaardige samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *