Vaccinatie van kinderen tegen griep op Europese schaal bekeken

De European Paediatric Influenza Analysis Group (EPIA) gaat in acht landen de voor- en nadelen van griepvaccinatie bij kinderen onderzoeken.

In de VS worden kinderen iedere winter gevaccineerd tegen griep, in Europa niet. Het vaccinatieprogramma in de VS breidt zich bovendien steeds verder uit. Oorspronkelijk werden kinderen van 6 maanden tot 2 jaar gevaccineerd, daarna kinderen tot 5 jaar en inmiddels tot 18 jaar. Europa is terughoudend met griepvaccinatie en de Europese praktijk gaat daardoor steeds verder uiteen lopen met die in de VS. In West-Europa heeft alleen Finland ook een speciaal vaccinatieprogramma voor kinderen. In Nederland vaccineren we wel risicogroepen en mensen van 60 plus.

Een expertgroep van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) vond dat er in Europa te weinig data waren om een beslissing te nemen over griepvaccinatie bij kinderen. Nu is er een European Paediatric Influenza Analysis Group (EPIA) samengesteld die voor acht landen gaat kijken hoeveel kinderen complicaties krijgen en in het ziekenhuis terechtkomen, hoeveel er overlijden door griep en wat de kosten van vaccinatie zijn. Het NIVEL is gevraagd het project in Europa te trekken vanwege de ervaring met EISS (European Influenza Surveillance Scheme), waarin het jarenlang de griep volgde in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *