uwbiosimilars.nl geeft uitleg over biosimilar geneesmiddelen

By | 27/02/2018

uwbiosimilars.nlEen biosimilar is een biologisch geneesmiddel waarvan het patent is verlopen en door andere fabrikanten wordt gemaakt. Op dit moment zijn er in Nederland ruim vijftig biosimilars geregistreerd en de verwachting is dat het er rond 2020 zo’n zeventig zijn. Vanwege de toename van dit type medicijn, heeft Bogin de website uwbiosimilars.nl ontwikkeld waar patiënten terecht kunnen voor informatie over hun (nieuwe) geneesmiddel.

Meedenken en -beslissen

Bogin voorzitter Martin Favié: “De website uwbiosimilars.nl is een gezamenlijk initiatief van onze leden om de kennis over en de acceptatie van biosimilars te vergroten. Informatie over biosimilars is belangrijk voor patiënten om te kunnen meedenken en -beslissen over hun behandeling. Want geneesmiddelen leveren een belangrijke bijdrage om te kunnen functioneren met een – chronische – ziekte. Omdat wij beseffen dat biotechnologie een lastige materie is, maakt de website op toegankelijke wijze duidelijk wat een biosimilar is. Ook vindt u er een overzicht van de geregistreerde biosimilars in Nederland, gerangschikt op indicatie.”

Kostenvoordeel

“Een ander type medicijn dan biologische middelen zijn chemische geneesmiddelen. Dit zijn nog steeds de meest voorgeschreven medicijnen. Nadat patenten van deze minder complexe medicijnen zijn afgelopen, en door andere firma’s op de markt worden gebracht, worden ze generieke geneesmiddelen genoemd. In 2016 was bijna 75% van alle verstrekte medicijnen generiek, terwijl ze slechts voor 16,8% beslag leggen op de geneesmiddelkosten die apothekers in rekening brengen bij verzekeraars.

De komende jaren zullen verscheidene patenten van belangrijke biologische geneesmiddelen aflopen, waardoor steeds meer patiënten biosimilars voorgeschreven krijgen. Dit biedt kansen om de zorgkosten minder snel te laten stijgen. De verwachting is dat de jaarlijkse besparingen door de inzet van biosimilars binnen nu en twee jaar kunnen oplopen tot minimaal € 200 miljoen. Het gebruik van biosimilars vergroot de doelmatigheid, zonder in te leveren op de kwaliteit van de zorg en wordt ruimte gecreëerd binnen het geneesmiddelenbudget. Daarmee kunnen andere, dure, therapieën worden bekostigd.”

Author: Bogin

De Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin) is de belangenorganisatie van generieke geneesmiddelenfabrikanten. De Bogin is opgericht in 1987 en is de spreekbuis van haar leden (fabrikanten). Daarnaast vertegenwoordigen ze hun leden in platforms en netwerken (overleg met ministeries, beroepsorganisaties, bestuursorganen). Bogin stimuleert kwaliteitssystemen en gedragscodes en houdt zich bezig met het bevorderen van de marktpositie van haar leden. Daarbij richten ze zich onder meer op het stimuleren van marktwerking en het beïnvloeden van nationale en Europese regelgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *