Unie KBO: vergoeding geneesmiddelen wordt steeds onduidelijker

De Tweede Kamer debatteerde gisteren, woensdag 1 juli, over het geneesmiddelenbeleid.

Medicijnen houden de gemoederen erg bezig. De Unie KBO krijgt dagelijks tientalle vragen over de (vergoeding) van medicijnen. Ook de compensatie van het verplicht eigen risico levert veel kopzorgen op. In CSO-verband heeft de Unie KBO de kamer opgeroepen om helderheid te verschaffen over de vergoeding van medicijnen. Ook pleit de Unie KBO voor een verplichte jaarlijkse medication review voor senioren die dagelijks meer dan vier medicijnen gebruiken: niet alleen voor bewoners van verzorgingshuizen, maar vooral ook voor thuiswonende ouderen.

De Unie KBO heeft het standpunt: ‘goedkoop als het kan, duur als het moet’ maar wijst op het risico dat als een zorgverzekeraar veelvuldig zijn voorkeursassortiment wijzigt het er voor de gebruiker niet makkelijker op wordt. De medicatieveiligheid kan hiermee in geding komen. Als het preferentiebeleid verder wordt aangescherpt, moet de senior bij wijze van spreken met zijn polisblad naar de apotheker of arts gaan.

Voor senioren wordt het steeds onduidelijker waarom bepaalde medicijnen niet meer vergoed worden. Het kan zijn vanwege het substitutiebeleid (een aantal zorgverzekeraars vergoedt slechts het goedkoopste middel), er staat geen vergoeding meer tegenover (in geval van cholesterolverlagers en slaap- en kalmeringsmiddelen) of het verplicht eigen risico wordt opgesnoept. Daarnaast dreigen nog steeds noodzakelijke medicijnen, zoals de maagzuurremmers, uit de basisverzekering gehaald te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *