Uitzaaiingen borstkanker met metaaldetector opsporen

Onderzoekers van de Universiteit van Twente en het onderzoeksinstituut MIRA hebben een subsidie van 1,4 miljoen euro gekregen om een nieuwe methode te ontwikkelen om secundaire tumoren bij vrouwen met borstkanker op te sporen. Zij maken daarbij in plaats van radioactiviteit gebruik van nanopartikels en een ultragevoelige metaaldetector.

De methode wordt ontwikkeld als alternatief voor het onderzoek van de poortwachtersklieren (sentinel node procedure) op aanwezigheid van kankercellen met radioactiviteit. De tekortkoming van radioactiviteit is dat de radioactieve deeltjes niet onbeperkt bewaard kunnen worden. Daardoor kan wereldwijd slechts de helft van de vrouwen de sentinel node-procedure ondergaan. Gebruik van radioactiviteit brengt een gezondheidsrisico met zich mee.

Metaaldetector
De onderzoekers maken gebruik van magnetische nanopartikels die worden gedetecteerd met een magnetisch detectiesysteem. Maar de metaaldetectoren die beschikbaar zijn, zijn niet gevoelig genoeg om onderscheid te maken tussen achtergrondruis en het signaal van de nanopartikels in het weefsel. Een nieuwe veel gevoeliger detectiesysteem dat met de subsidie wordt ontwikkeld en onderzocht is het cryomagnetische detectiesysteem. Dit systeem kan bij 180 graden onder nul een veel sterker signaal oppikken.

Nanopartikels worden al toegepast als contrastmiddel bij MRI-scans. Het voordeel is de onbeperkte houdbaarheid en het ontberen van gezondheidsrisico.

Bron: Mednet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *