Uitkomsten rondetafelgesprekken over leveringszekerheid in beleidsaanpak

By | 18/05/2021

Demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) neemt de uitkomsten van rondetafelgesprekken over leveringszekerheid van medische producten mee in een beleidsaanpak. Dat blijkt uit een gespreksverslag dat de bewindsvrouw heeft gedeeld met Tweede Kamer. De KNMP nam in maart deel aan deze rondetafelgesprekken en pleitte onder meer voor het veiligstellen van toeleveringskanalen.

Afhankelijkheid van leveranciers

Tijdens deze bijeenkomsten kwamen onder meer aan bod de productie- en toeleveringsketens, de inkoopprocessen en het terughalen van productie naar Europa. Daarbij werd allereerst nadruk gelegd op de afhankelijkheid van leveranciers en gewenste oplossingsrichtingen. Ook in een recente brief aan informateur Herman Tjeenk Willink heeft de KNMP gepleit voor het veiligstellen van toeleveringskanalen. Voorts werd tijdens de bijeenkomsten stilgestaan bij inkoopprocessen en mogelijkheden om via (centrale) inkoop de leveringszekerheid van medische producten te verbeteren. Verder is gekeken naar het versterken van productie in Nederland en Europa. De focus lag daarbij op een duurzame en innovatieve productie dichtbij huis, om zo een verschil te kunnen maken ten opzichte van productielanden buiten Europa.

Beschikbaarheid

Aanleiding voor deze rondetafelgesprekken is het aantal kwetsbaarheden op het gebied van beschikbaarheid van medische producten. Apothekers en andere zorgverleners ondervinden dagelijks enorme last van deze geneesmiddelentekorten. Vorig jaar bleken die tekorten opnieuw andermaal ongekend hoog. In 2020 zijn 1480 tekorten geteld, tegenover 1492 een jaar eerder. Toen was er sprake van een verdubbeling van het aantal tekorten.

Een zinvolle beleidsaanpak

Komende periode inventariseert minister Van Ark de inbreng uit de rondetafelgesprekken om te bepalen wat volgens haar ‘een zinvolle beleidsaanpak’ is. De uitkomsten van de gesprekken neemt ze tevens mee in beleidsvorming die plaatsvindt op Europees niveau. De Europese Commissie doet onderzoek naar de afhankelijkheden van Europa en de oorzaken van toenemende geneesmiddelentekorten. Onlangs publiceerde de Commissie ook een breder werkdocument naar de afhankelijkheden van Europa van Aziatische landen. Daarin komt ook de leveringszekerheid van geneesmiddelen ter sprake.

Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *