Tweede prikronde start vandaag

De GGD’en prikken in de week van 14 december voor de tweede keer jonge kinderen en huisgenoten tegen Nieuwe Influenza A (Mexicaanse griep). Het gaat om kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar en om huisgenoten van baby’s tot en met 5 maanden. Wie de eerste prik gemist heeft, kan deze alsnog halen tijdens de tweede ronde.

Het aantal mensen dat met Mexicaanse griep is opgenomen in het ziekenhuis is deze week verder afgenomen. Ook het aantal meldingen bij huisartsen daalt, meldt het RIVM. Wel overleden acht mensen aan het H1N1-virus. Bij zeven van hen was al sprake van andere ziekteverschijnselen (onderliggend lijden). In totaal zijn er vijftig Nederlanders overleden aan de Mexicaanse griep.

Pandemrix
Jonge kinderen hebben een verhoogde kans op koorts na de tweede prik met het vaccin Pandemrix. Toch is het belangrijk deze tweede prik te halen, zo blijkt uit onderzoek van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA. Het onderzoek bij kinderen van 6 maanden tot en met 3 jaar toonde aan dat het lichaam na een tweede prik meer antistoffen tegen het virus aanmaakt. Dit zorgt voor een betere bescherming tegen de griep. EMEA adviseert ouders en verzorgers wel om na de tweede prik regelmatig de lichaamtemperatuur te controleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *