Tweede Kamer wil nader in debat over gevolgen GVS-herberekening voor apothekers

By | 23/06/2022

Tweede Kamerleden willen nader met minister Kuipers (VWS) in debat over de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Daartoe besloot de vaste Kamercommissie VWS op woensdag 22 juni tijdens een zogeheten procedurevergadering in de Tweede Kamer.

Verschillende oppositiepartijen maken zich zorgen over de gevolgen van de GVS-herberekening voor apothekers en patiënten. Een (schriftelijk) overleg wordt nog ingepland.

Apothekers en huisartsen uitten zorgen

Apothekers en huisartsen uitten eerder al hun zorgen over de wisselingen van geneesmiddelen en bijbetalingen. Deze negatieve gevolgen brengt de modernisering met zich mee als fabrikanten de prijzen van geneesmiddelen niet verlagen tot onder de nieuwe vergoedingslimiet. Zorgvuldige begeleiding bij het wisselen van een geneesmiddel vraagt kostbare tijd en aandacht van apothekers en andere zorgverleners. De KNMP verzet zich ertegen dat deze lasten van de herberekening van het GVS bij hen terechtkomen. De Tweede Kamer wacht momenteel nog op de uitkomsten van een onderzoek van adviesbureau SIRA Consulting naar de regeldrukeffecten op zorgverleners.

Tweede Kamer debat

Richting het nog te plannen debat zal de KNMP opnieuw de Kamer wijzen op de zorgen die bij apothekers leven. Ook vraagt de apothekersorganisatie aandacht voor hoe de GVS-herberekening zich verhoudt tot behandelrichtlijnen en de Leidraad Verantwoord Wisselen.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *