Tweede Kamer wil maximale eigen bijdrage voor geneesmiddelen houden

By | 12/07/2021

De Tweede Kamer wil de maximale eigen bijdrage voor geneesmiddelen op 250 euro houden. Een motie die daartoe oproept werd op 9 juli 2021 unaniem aangenomen. De maximering van de eigen bijdrage komt voort uit het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III, en loopt 1 januari 2022 af.

Verlengen

De Tweede Kamer heeft aan demissionair minister Van Ark (Medische Zorg) gevraagd om die maximering te verlengen tot 1 januari 2023. De minister heeft in een eerste reactie laten weten de zorgen van patiënten te herkennen, en ‘het een heel mooie opdracht’ te vinden om de maximering eigen bijdrage te verlengen.

Ministeriële regeling

Voor het verlengen van de maximale eigen bijdrage voor geneesmiddelen is een ministeriële regeling nodig. Daarin worden de details van zo’n verlenging uitgewerkt. Als de minister aan deze motie een vervolg geeft, verschijnt deze ministeriele regeling nog mogelijk deze zomer. Over de periode die daarop volgt, zal mogelijk een volgend kabinet een besluit moeten nemen.

Twee miljoen mensen

Uit cijfers van het SFK blijkt dat twee miljoen mensen vorig jaar bijbetaalden voor hun geneesmiddel(en). Voor driekwart van hen was de totale bijbetaling in 2020 maximaal 10 euro. Zo’n 55.000 mensen zouden te maken hebben gehad met een bijbetaling van meer dan 250 euro als deze niet waren gemaximeerd.

Meer informatie

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *