Tweede Kamer wil dat VNG knelpunten inzameling medicijnafval oplost

By | 06/12/2017

De Tweede Kamer roept de regering op om met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de knelpunten rond inzameling van medicijnafval in apotheken op te lossen. Op dinsdag 5 december 2017 heeft de Tweede Kamer de motie van Sienot (D66) en Dik-Faber (CU) aangenomen.

Medicijnafval

De regering gaat met de VNG in gesprek over medicijnafval. Eind november werd dit onderwerp in het Wetgevingsoverleg Water besproken met minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Nog steeds laten sommige gemeenten apothekers opdraaien voor een goede inzameling en verwerking van medicijnafval. Eén van die gemeenten is Eindhoven. Daar zijn apothekers al geruime tijd in gesprek, maar vooralsnog zijn daar nog geen concrete resultaten geboekt. Hiermee is de stad één van de laatste overgebleven grote gemeenten in Nederland.

In 2017 was er een forse afname van gemeenten die de apothekers laten betalen voor de afvoer van consumentenafval. In juni publiceerde de KNMP een onderzoek waaruit bleek dat in 25% van de gemeenten de apotheek nog steeds betaalt voor de verwerking van medicijnafval. In 2016 was dit nog 45%. Na de publicatie van dit onderzoek zijn nog meer resultaten geboekt, zoals in de provincie Zeeland.

Eerder heeft ex-minister Schultz van IenM de Kamer toegezegd om dit probleem “tot de laatste gemeente van Nederland opgelost te krijgen”.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *