Tweede Kamer stemt in met onderzoek naar agressie en intimidatie in apotheek

By | 14/12/2022

De Tweede Kamer wil meer geld voor onderzoek naar – en aanpak van –  agressie en intimidatie in de eerstelijnszorg, zoals in apotheken. Een overgrote meerderheid van de Kamer stemde in met een amendement van VVD-Kamerlid Jacqueline van den Hil en PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Eerder liet ook minister Kuipers (VWS) zich hierover positief uit. Uit een NOS- en KNMP-enquête kwam naar voren dat afgelopen jaar vier op de tien apotheekteams wekelijks te maken had met verbale en/of fysieke agressie.

Noodzakelijk onderzoek

Het aangenomen amendement verzoekt het kabinet om geld vrij te maken voor “noodzakelijk onderzoek” naar de aard, omvang en vermoedelijke toename van agressie en intimidatie in de eerstelijnszorg, zoals in apotheken.

Het amendement is ingediend naar aanleiding van de enquête van de NOS en de KNMP over frustratie en agressie in de apotheek. Daarop reageerden afgelopen zomer ruim 800 openbaar apothekers. De uitkomsten daarvan waren volgens KNMP-voorzitter Aris Prins ‘volstrekt onacceptabel’.

Wekelijks last van verbale en/of fysieke agressie

Afgelopen jaar had veertig procent van de apotheekteams wekelijks last van verbale en/of fysieke agressie. Twintig procent maakte deze vormen van agressie dagelijks mee. Over deze enquête werden eerder ook al Kamervragen ingediend door de VVD en de PVV.

De ophef over agressie in de apotheek leidde tot veel reacties en herkenning van collega’s in de eerstelijnszorg. Om agressie in de gehele eerstelijnszorg aan te pakken, trekt de KNMP daarom samen op in een coalitie met de koepels van verloskundigen (KNOV), tandartsen (KNMT), fysiotherapeuten  (KNGF), en huisartsen (LHV) om met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tot een branchegerichte aanpak te komen.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *