Tweede Kamer maakt geld vrij voor Kickstart Medicatieoverdracht

By | 13/12/2021

De Tweede Kamer heeft een amendement aangenomen waardoor geld wordt vrijgemaakt voor de Kickstart van het programma Medicatieoverdracht. Daardoor start ook het versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional (VIPP) Farmacie officieel op 1 januari 2022.

Eerste fase

In de eerste fase beginnen leveranciers van apotheekinformatiesystemen met de bouw van informatiestandaarden voor een actueel medicatieoverzicht en de technische ondersteuning van de uitwisseling van labwaarden.

Tweede fase

In een tweede, latere fase vindt de implementatie hiervan plaats in de apotheek. Daarbij dragen regionale apothekersorganisaties zorg voor de coördinatie. Voor apotheken wordt het hiermee uiteindelijk mogelijk om alle labwaarden die relevant zijn voor farmaceutische zorg op te vragen, en die bij de medicatiebewaking te betrekken.

Voorts kunnen apothekers dankzij deze VIPP Farmacie de verzonden stop- en wijzigingsberichten ontvangen en verwerken in de apotheek.

VWS-begrotingsbehandeling

In oktober 2021 dienden VVD, D66, CDA en ChristenUnie tijdens de VWS-begrotingsbehandeling een amendement in om budget toe te kennen aan de Kickstart van het bredere programma Medicatieoverdracht.

Dat programma wordt door het kabinet gezien als ‘het vlaggenschip van de gegevensuitwisseling’ en draagt bij aan medicatiegebruik, kwaliteit van zorg en meer transparantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *