Twee nieuwe hiv-1-geneesmiddelen

By | 24/09/2018

Het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft een positief advies afgegeven voor het verlenen van een handelsvergunning voor twee nieuwe hiv-1-geneesmiddelen. Dat heeft MSD bekendgemaakt.

DELSTRIGO™ en PIFELTRO™

Het positieve advies betreft DELSTRIGO™ (een eenmaal daags tablet met vaste dosis van doravirine (100 mg), lamivudine (3TC, 300 mg) en tenofovirdisoproxilfumaraat (TDF, 300 mg) en PIFELTRO™ (doravirine, 100 mg), een nieuwe NNRTI (non-nucleoside reverse transcriptase-remmer) die moet worden toegediend in combinatie met andere antiretrovirale geneesmiddelen.

MSD zet zich al meer dan 30 jaar in voor onderzoek en behandeling van hiv. Het positieve advies van het CHMP betekent een stap voorwaarts bij het bevorderen van nieuwe behandelingen voor mensen met hiv. Dr. George Hanna, hoofd van Global Clinical Development voor infectieziekten: “Dit brengt onze inspanningen om tegemoet te komen aan de onvervulde behoeften van de hiv-gemeenschap wereldwijd verder.”

De twee geneesmiddelen worden momenteel beoordeeld door het Europees Geneesmiddelen-bureau voor de behandeling van volwassenen met een hiv-1-infectie zonder bewijs van resistentie tegen de non-nucleoside reverse transcriptaseklasse, lamivudine of tenofovir, al dan niet aanwezig. De aanbevelingen zullen nu door de Europese Commissie worden beoordeeld voor handelsvergunningen in de Europese Unie. Handelsvergunningen voor beide geneesmiddelen worden ook beoordeeld in andere landen, waaronder Canada, Australië en Zwitserland. In de Verenigde Staten zijn beide geneesmiddelen op 30 augustus 2018 goedgekeurd door de gezondheidsautoriteit FDA.

Sinds 1986 houdt MSD zich bezig met onderzoek naar de behandeling van hiv. Deze inspanningen zorgden er mede voor dat er 10 jaar later een behandeling kwam waardoor mensen niet meer overleden aan aids. In de loop der jaren is hiv hierdoor veranderd van een dodelijke naar een chronische ziekte. MSD heeft zich al die tijd ingezet voor een betere hiv/aids-zorg wereldwijd. En ook nu nog ondersteunen we op diverse plekken in de wereld projecten rond preventie, behandeling, zorg en ondersteuning voor mensen met hiv en aids. Meer hierover kun je lezen op https://msd.nl/hiv/.

Author: MSD

Al meer dan een eeuw is MSD, als grootste geneesmiddelenbedrijf in Nederland, actief betrokken bij gezondheid voor mensen én dieren. Met onze geneesmiddelen, vaccins, biologische therapieën, producten en diensten werken we mee aan een gezonde wereld. MSD loopt voorop in het onderzoek om de preventie en behandeling te verbeteren van ziekten die onze wereld bedreigen, zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, nieuwe dierziekten, de ziekte van Alzheimer en infectieziekten zoals HIV en ebola. We bieden innovatieve behandelingen voor een betere gezondheid van mensen en dieren in meer dan 140 landen. We zijn actief betrokken bij een betere toegang tot gezondheidszorg. Dat doen we met uitgebreid beleid, programma’s en samenwerkingsverbanden. We bedenken slimme oplossingen om geneesmiddelen optimaal in te zetten. En we zoeken naar nieuwe behandelingen voor ziektes waar nog geen antwoord op is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *