Tussentijds advies bij omzetten Thyrax naar ander medicijn

Patiënten met een dosering Thyrax van meer dan 100 microgram (0,100 mg) per dag hebben vaker een dosisaanpassing nodig dan patiënten met een lagere dosering Thyrax. Op basis hiervan kunnen patiënt en arts in samenspraak bij de switch ook kiezen voor een lagere dosering van het alternatieve preparaat.

De klankbordgroep, waarin het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is vertegenwoordigd, heeft een tussentijds advies opgesteld over de omzetting van Thyrax naar een alternatief schildklierhormoonpreparaat. Dit advies volgt uit de eerste resultaten van drie onderzoeken uitgevoerd door het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en het PHARMO instituut, naar aanleiding van de leveringsproblemen van Thyrax.

Het advies om 6 weken na de switch van Thyrax naar een ander schildklierhormoonpreparaat controle van TSH en/of vrij T4 te laten plaatsvinden, blijft gehandhaafd.

De klankbordgroep begeleidt de onderzoeken en bestaat uit vertegenwoordigers van het NIVEL en PHARMO instituut, patiëntenorganisaties Schildklier Organisatie Nederland (SON) en de Nederlandse Hypofyse Stichting, het Bijwerkingencentrum Lareb, apothekersorganisatie KNMP, de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (NVE) en het CBG.

Meer informatie
Vragen en antwoorden – tekort aan Thyrax Duotab 0,025 mg

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *