Toename in voorschrijven psychofarmaca aan jongeren tijdens tweede lockdown

By | 14/09/2021

De tweede lockdown in verband met de coronapandemie – in de eerste maanden van 2021 – leidde tot een toename in het voorschrijven van geneesmiddelen tegen angst en depressie voor jongeren, terwijl dit niet het geval was tijdens de eerste lockdown. Dit blijkt uit Nivel-onderzoek binnen het project ‘Geneesmiddelenmonitor in coronatijd’.

Met ons onderzoek naar veranderingen in het voorschrijven en gebruik van geneesmiddelen in coronatijd bieden we zorgprofessionals en beleidsmakers in de zorg handvatten door het verbeteren van de zorg voor patiënten in tijden van crisis.

Stijging aantal personen met een voorschrijving van een antidepressivum uitsluitend te zien bij jongeren

Het aantal 15 t/m 24-jarigen met een antidepressivum bleef tijdens de eerste lockdown (voorjaar 2020) gelijk aan 2019 en steeg tijdens de tweede lockdown (najaar 2020-voorjaar 2021). Gedurende de tweede lockdown kregen wekelijks gemiddeld 218 van de 100.000 jongeren van 15 t/m 24 jaar een voorschrift, ten opzichte van 202 in dezelfde periode in 2019. Dit beeld wordt bevestigd door onderzoek van het CBS, dat laat zien dat de mentale gezondheid van met name de groep 18 t/m 25-jarigen aanzienlijk lager lag in de eerste helft van 2021, dan in 2020 en 2019.

Voor andere leeftijdsgroepen waren geen grote effecten te zien op het vlak van voorschrijven van psychofarmaca.

Totaal aantal jongeren met een antidepressivumvoorschrift per 100.000 jongeren per week
Figuur: Totaal aantal jongeren met een antidepressivumvoorschrift per 100.000 jongeren per week, in 2019, 2020 en 2021. Bekijk alle scores in de factsheet.

Zesde factsheet binnen project ‘Geneesmiddelenmonitor in coronatijd’

Inmiddels ondervinden we al meer dan een jaar de gevolgen van (wisselende) maatregelen om de verspreiding van corona te voorkomen. Deze coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor ons dagelijks leven, denk bijvoorbeeld aan de verplichte sociale isolatie.

Met de ‘Geneesmiddelenmonitor in coronatijd’ monitort het Nivel het voorschrijven van geneesmiddelen door huisartsen tijdens de coronapandemie. Met het verschijnen van deze factsheet, over het voorschrijven van benzodiazepinen en antidepressiva, twee vormen van psychofarmaca, publiceren we de zesde factsheet in deze serie.

Ga naar Geneesmiddelenmonitor in coronatijd: voorschrijven en gebruik van medicatie (onderdeel van onze rubriek Corona centraal) voor alle publicaties en informatie hieromtrent.

Over het onderzoek

Voor het vaststellen van de cijfers maken we gebruik van de registraties over zorg van huisartsenpraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Author: NIVEL

Het NIVEL is het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Er vindt toegepast beleidsonderzoek plaats voor beleidsmakers in de gezondheidszorg. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op projectbasis. Onderzoeksgegevens worden gebruikt door een groot aantal partijen, afkomstig uit de overheid en (koepels van) zorgverzekeraars, beroepsgroepen, zorginstellingen en patiënten- en consumentenorganisaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *