Tirosint beschikbaar voor schildklierpatiënten

By | 27/01/2016

Per half februari 2016 is het geneesmiddel, Tirosint®, beschikbaar voor patiënten in Nederland met een schildklieraandoening.

Geneesmiddelenimporteur Goodlife heeft woensdag 27 januari 2016 bekend gemaakt, dat zij vanaf half februari 2016 een reeds geregistreerd medicijn voor patiënten met een schildklieraandoening beschikbaar heeft.

Tirosint
Het gaat om het medicijn Tirosint® zachte capsules van het Zwitserse bedrijf IBSA. Het medicijn is geregistreerd voor behandeling van schildklieraandoeningen bij kinderen en volwassenen en bevat het schildklierhormoon levothyroxinenatrium (T4).

Thyrax Duotab
Het medicijn Thyrax Duotab® van de firma Aspen Pharma Trading Limited, dat het werkzame bestanddeel levothyroxine (T4) bevat, en dat beschikbaar is in de sterkten 0,025, 0,100 en 0,150 mg, wordt ook voor verschillende schildklieraandoeningen voorgeschreven. Binnenkort zal Thyrax Duotab® voor langere tijd niet verkrijgbaar zijn in de apotheek.

12 verschillende sterktes
Tirosint® heeft marktautorisatie in Nederland en wordt elders in Europa reeds voorgeschreven. Tirosint® zal verkrijgbaar zijn in 12 verschillende sterktes van 13 tot 200 mcg.

Eigen bijdrage
Door het productieproces van Tirosint® is de prijs hoger dan Thyrax Duotab®. De eigen bijdrage voor patiënten bedraagt ongeveer € 1,76 per week. Voor het gebruik van Tirosint®, is net als bij Thyrax Duotab®, een beoordeling, recept en begeleiding van een arts noodzakelijk.

Meer informatie
Productkenmerken Tirosint® (PDF-bestand)
Patiëntenbijsluiter Tirosint® (PDF-bestand)

23 thoughts on “Tirosint beschikbaar voor schildklierpatiënten

 1. Karin van Bilsen

  geweldig groot nieuws. prachtig.
  heb toevallig morgen een afspraak met apotheker over tirosint capsules. dit bericht maakt het een stuk makkelijker.
  dank u.

 2. Judith

  Het zou fijn zijn als apothekers en artsen hier van op de hoogte zijn.
  Ik kreeg van de apotheek Euthyrox mee ipv thyrax. Ik heb even wat ervaringen gelezen met dit middel en wil dit dus niet gaan slikken. Arts gebeld, blijkt dat deze thyrax had voorgeschreven en dat de apotheker dus op eigen houtje het middel heeft gewijzigd in Euthyrox. Wss het goedkoopste maar zeker niet het beste middel. Na eigen onderzoek ben ik uitgekomen bij Tirosint (geen hulpstoffen en nagenoeg geen bijwerkingen bekend). Zegt de apotheek doodleuk dat ze het niet kennen, niet weten of het in Nederland leverbaar is etc.
  Nu een mail gestuurd naar apotheek en huisarts dat ik voortaan Tirosint wil hebben met de link van dit artikel.

 3. Roel

  Vandaag bij huisarts geweest. Evaluatie van Euthyrox leert dat er na 1.5 jaar geen vooruitgang is ten opzichte van Thyrax. Voorgesteld om over te stappen naar Tirosint, vanwege de zuivere samenstelling. Slechter kan het immers niet worden.
  Huisarts akkoord. Staat nog niet in leverlijst apotheek, maar dat is wel begrijpelijk.
  Benieuwd naar het effect van Tirosint. Gebruikers in USA en D reageren verschillend. Van geweldig tot een effect.

 4. Cesarina

  Ben reuze benieuwd naar het vervolg van jullie ervaring met Tirosint. De bijsluiter staat op internet. Eigenlijk hetzelfde verhaal. ZIe weinig verschil.

 5. Henny

  Sinds 5weken gebruik ik Tirosint.
  Ik voel me beter dan met Thyrax .
  Volgende week bloedcontrole.
  Ben benieuwd naar de waarden.

 6. Marianne van Eeten

  Mijn vraag is, waar kan ik tirosint bestellen in nederland met een recept van mijn natuurarts?

 7. M@ri@nne

  Sinds een week gebruik ik Tirosint. Voel me veel beter dan met de thyrax, dat ik 15 jaar gebruikt heb.
  Ben voor de zekerheid van 100mcg naar 88 mcg gegaan, om hyper te voorkomen.
  Op advies van mijn homeopaat gebruik ik daarnaast GTA, een voedingssupplement, van Biotics, met dierlijk schildklierhormoon zonder t4, maar wel met t3. Voel me er goed bij.
  Jammer wel dat je zelf moet bijbetalen voor de Tirosint.

 8. Janneke

  En nog zijn er internisten en apothers die NIET op de hoogte zijn van Tirosint. Bizar als het al bijna 9 maanden op de markt is

 9. Frieda

  Ook ik moest noodgedwongen overstappen van thyrax (15 jaar) naar levothyroxinenatrium. Van de thyrax gebruikte ik 200, in begin op dezelfde dosering gezet, maar heel veel bijwerkingen. Sta nu op 150 levothyroxinenatrium maar voel me verre van goed. Zpu dus graag Tirosint willen proberen maar arts en apothekers hebben weinig informatie. Kan iemand hier mij adviseren misschien over dosis, bijwerkingen etc?

 10. Janneke

  Komt Tirosint ook niet van Aspen?????

 11. Janneke

  Frieda, je moet er rekening mee houden dat je 20-25% minder nodig hebt. Kijk bij de groep op FB met de naam Tirosinties

 12. Wilhelmina

  Tirosint komt NIET van Aspen.

  Wel zie ik vandaag een schrijnend verhaal op de FB site Tirosinties, over een apotheker die niet het recept van de arts uitvoert. Hij wil persé geen Tirosint leveren want er zijn nog wel 5 andere merken die ze kan uitproberen.

  Zou hij naast zijn studie Pharmacie ook Geneeskunde hebben gedaan?

  In mijn optiek is hij gewoon een “winkelier” die moet leveren wat er gevraagd wordt. Is dit belangenverstrengeling?

 13. Fianne

  Ik begin morgen met tirosint. Be benieuwd. Vooral als ik die ppsitieve reacties lees . Ik voel.me de laatste tijd zo ontzettend moe en blijf maar in gewicht toenemen. Nu nieuwe arts en deze kwam met dit medicijn. Na al jullie reacties heb ik nu echt hoop dat ik me anders ga voelen @hoopvol

 14. margriet Smit westerveld

  hoi vraagje ik gebruikte 125mcg Eutyrox ,nu gebruik ik 100mcgTirosint heb nog veel spierpijn en benauwd kan dit komen van de dosering,groetjes Margriet

 15. Yvonne

  De bodem van mijn voorraadje Thyrax komt in zicht, waardoor ik me in ben gaan lezen in de vervangende middelen en zodoende ben uitgekomen op Tirosint.
  Van de Thyrax slik ik 0.175 mg.
  Is er iemand die dezelfde sterkte slikte en inmiddels goed is ingesteld op Tirosint?
  Hoeveel Tirosint komt overeen met 0.175 mg Thyrax?
  Bvb dank voor de reactie.

 16. Rosalia van Overeem

  Ik heb een vraag namens mijn moeder van 86. Zij wil dit graag gebruiken, daar zij op de vervanging van Thyrax slecht reageert.Ik heb haar eigen apotheek gebeld, maar die zei dat het niet te bestellen is?Ik hoop dat iemand mij/ons kan helpen waar ik het in Nederland kan bestellen?

 17. fredy

  Fredy,heb na een lange zoektocht na thyrax Tirosint gevonden.slik het nog maar 3 weken en merk toch al verbetering

 18. Dijkhoff

  Traagwekend schildklier. Heb al een aantal jaren veel klachten, eerst thyrax en toen die niet meer verkrijbaar was euthyrax 125 mcg. Werd steeds weg gestuurd bij de dokter, waarden zijn goed. Nu een nieuwe dokter, door eigen onderzoek online las ik over tirosint en ben ik vandaag daarmee begonnen, 100 mcg. Bij laatste bezoek aan nieuwe huisarts zei ze,”we hebben allemaal wel eens een minne dag” !

  Naast de ernstige klachten die ik al jaren heb ben ik de laatste tijd ook erg paffering in gezicht en van maat 42 naar 52 gegaan, een hele hoge dikke buik. Alles komt heel hard aan en kan niet tegen drukte, veel pijn ook, hoop dat de tirosint de oplossing is,

 19. Marianne Kievit-Vermeent

  In december 2016 heb ik voor 3 maanden Tirosint 100 mcg gehaald en ik moest 20,67 bijbetalen.
  Zojuist heb ik weer voor 3 maanden gehaald en wat blijkt dat ik nu 21,69 moest bijbetalen.
  Het is toch niet de bedoeling dat er steeds prijsverhogingen plaats gaan vinden?
  Overigens ben ik zeer tevreden over Tirosint want na 25 jaar Thyrax geslikt te hebben waarvan het laatste jaar de nieuwe verpakking waar ik heel veel last van had. Daarna 3 maanden Euthyrox en dat was helemaal een paardenmiddel!! Ik kwam 6 kilo aan in 1 week en ik werd depressief.
  Ik voel me nu prima en ik stap never nooit meer over op een ander middel dan Tirosint.
  Hopelijk wordt het straks ook vergoed door de zorgverzekeraar en gaat de prijs niet verder omhoog want ook de minder bedeelden moeten een kans hebben om dit geweldige medicijn te kunnen gebruiken

 20. Anneke Algra

  Ik slik nu 6 maanden Tirosint. Heel blij er mee. Voel me goed. Eindelijk na maanden tobben na levothyroxine van Teva waar ik echt ziek van was. Voor mij geen andere medicijnen meer dan Tirosint. Ik krijg door iets hogere ziektenkosten verzekering (pakket +) alles vergoed.

 21. Maria

  Hoi ik slik nu 8 jaar eutyrox en ben gern stap verder gekomen.de eerste paar jaar was geweldig maar daarna alles weer slecht.ook van de 40 die ik afviel 20 erbij maar voor mij is dat bijzaak.ik heb pijn overal ben depresief en te moe km.wat dan ook te ondernemen.nou ben ik een koppige dame dus beuk overal doorheen maar ik slik ook ritalin voor adhd en venlafaxine voor mijn angst stoornis.ik word langzaam echt gestoord haha.maar niet grappig uiteraard .ben van levens genieten naar bank hanger gegaan.bah

 22. Andrea

  Ik slik 3 maanden Thyrax 50mg. Ik had maar heel licht klachten. Bloed onderzoek, hypo gesteld. 50mg Levo, angst gevallen tranen in mijn ogen, dacht er niet van, 5 weken daar naar totaal uitgeput kon niet meer lopen, slecht kunnen adem, dood moe. Huisarts weer volledig bloed onderzoek alle bloed waardes ook vitamine prima. Ik vraagd of het de Thyrax was, hij zei zeker niet. Ik werd slechter. Long fotos gemaakt niks gevonden. Ik weer de Thyrax benoemd. Nee Hoor niet met zo een lage dosering. Afspraak gemaakt voor maandag praktijk gesloten voor 3 weken moet naar de waarnemende art. Zij deed precies het zelfde onderzoek. Niks aan de hand. Zij kon niet in mij dossier komen en vond mij geen dringend geval stuurde me naar huis om op mijn eigen huisarts te wachten. Nog 2 weken kon ik amper lopen eb erg buiten adem. Ik veel op internet gelezen en veel forum, mijn klachten waren echt bijwerkingen of aanwenning van Thyrax. Nu kan ik wel lopen en wat beter ademen maar ik kan niet slapen en heb weer de klachten die ik in het begin has. De Thyrax is ok voor mijn bloed waarde maar niet voor mijn klachte, Mijn huisart komt maandag trug. Ik ga hem vragen voor Tirosint dan ga iik over stappen naar een andere huiasts

 23. Maria garcia

  Ik wilde eigenlijk.vragen Ik gebruik.nu sinds weer thyrax duo.100mg witte tabletten en12 en een half blauwe tablet Na inname blauwe last van duizeligheid. Nu heeft de huisdokter de blauwe verandert in Tirosint13 Maar ik weet niet of dat wel bij elkaar past. Ik heb het nog niet ingenomen de Tirosint13 ben bang voor bijwerking .Ik heb hele dikke voeten vocht vasthouden Ben bang dat het.nog erger word

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *