TI Pharma blij met ‘ronkend rapport’

Een bevestiging van het standpunt dat de financiering van TI Pharma voor langere termijn moet worden voortgezet. Zo beschouwt directeur Willem de Laat het deze week verschenen rapport naar aanleiding van de midterm review van zijn instituut.
In een interview met Nefarma& van januari gaat Willem de Laat in op de belangrijkste uitkomsten van het, volgens hem ‘ronkende rapport’. Eerder deze week presenteerde de review-commissie, met daarin onder meer oud-landbouwminister Cees Veerman en oud-werkgeversvoorzitter Kees van Lede, haar conclusies van de review aan minister Klink. Afgelopen zomer was het ontbreken van een midterm review er de reden van dat een ‘commissie van wijzen’ de toekenning van nieuwe financiering vanuit het Fonds Economische Structuurversterking (FES), dus voor de periode ná 2011, afwees. “Nu het rapport er ligt, zullen we overheid vragen onze aanvraag opnieuw te bekijken”, zegt De Laat.

Hoewel hij vol vertrouwen is dat die nieuwe subsidie er komt, zou hij liever zien dat TI Pharma in de toekomst wordt gefinancierd uit het reguliere budget en niet uit de ‘impulsfinanciering’ van het FES. “Iedereen weet dat voor dit initiatief doorzettingsvermogen nodig is. Ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen kost nu eenmaal minimaal tien jaar. Maar de inkt van ons contract was nog niet droog of de discussie over de toekomstige funding ging al van start. Als je met veel getamboereer en met veel geld aan zoiets begint, kun je niet na twee jaar zeggen: kom, laten we er maar weer eens mee stoppen.”

De Laat houdt ook een pleidooi voor clustering van de Nederlandse activiteiten op het gebied van life sciences en gezondheid. “De sector is zich al meer aan het organiseren, maar lijkt voor de buitenstaander een lappendeken, zonder eenheid en structuur. Zoveel clubjes en instituten, met eigen bestuurtjes, kantoortjes, budgetten en business plannen: dat is niet te begrijpen. Waarom zijn er nog altijd drie aparte brancheorganisaties (Nefarma, Niaba, Biofarmind, red.), waarom hebben we drie op zichzelfstaande topinstituten in de LSH-wereld (TI Pharma, CTMM, BMM –red.)? Voor ons imago in het buitenland en bij de overheid is het hoognodig dat er een consolidatieslag komt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *