Tekort en aanstaande schorsing InductOs 1,5 mg/ml

Op dit moment is er een tekort aan InductOs in Nederland. Dit tekort is het gevolg van productieproblemen bij de leverancier van de absorbeerbare collageenmatrix. De Europese Commissie (EC) is inmiddels aanbevolen om InductOs te schorsen totdat deze problemen opgelost zijn. De EC neemt hierover naar verwachting deze maand een besluit.

Het CBG adviseert zorgverleners om alternatieven te gebruiken die binnen de klinische praktijk passen. Voor zover bekend zijn er geen andere producten met een werking die vergelijkbaar is met die van InductOs.

InductOs 1,5 mg/ml poeder, oplosmiddel en matrix voor implantatiematrix wordt gebruikt bij operaties waarbij ruggenwervels in de onderrug worden vastgezet, en bij reparatie van een botbreuk in het scheenbeen.

De firma Medtronic Biopharma B.V. heeft hierover een brief verstuurd, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). Deze brief is in overleg met het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar chirurgen die het product hebben gebruikt. De brief is ook gestuurd naar alle ziekenhuisapothekers die het product hebben besteld en naar het hoofd van de afdelingen orthopedie en neurochirurgie van de betreffende ziekenhuizen.

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) op de hoogte gebracht.

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *