‘Te veel Nederlanders slikken onnodig medicatie’

By | 24/09/2018

Door een groeiend aantal mensen in Nederland met overgewicht (één op de twee volwassenen) groeit ook het aantal Nederlanders met chronische aandoeningen (ruim 5 miljoen), zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Bij deze en andere veel voorkomende ziekten wordt te vaak naar medicatie gegrepen en te weinig gekeken naar een duurzame oplossing middels aanpassingen in de leefstijl, stelt huisarts Tamara de Weijer: “Leefstijl verdient serieuze aandacht in de gezondheidszorg, om ziektes te voorkomen, maar ook in de behandeling.” Een gezond leven begint met beter eten, op dokters advies. Daarom verschijnt haar boek Eet beter in 28 dagen.

Eet beter in 28 dagen, Tamara de Weijer

Helft chronische aandoeningen hangt samen met leefstijl

Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de chronische aandoeningen direct of indirect een gevolg is van leefstijl. Daarbij laat wetenschappelijk onderzoek zien dat voeding, beweging en ontspanning ziektes kunnen voorkomen en soms zelf behandelen. Toch is hier nog (te) weinig aandacht voor bij veel zorgprofessionals en de patiënt, en wordt er te snel naar medicatie gekeken als oplossing. Dit legt een (vaak onnodige) druk op het nationale zorgbudget. Huisarts Tamara de Weijer schat in dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders medicatie krijgen voor klachten die ook behandeld kunnen worden door een ander voedingspatroon en leefstijl.

“Niet weer het zoveelste dieet”

Met beter eten doelt Tamara de Weijer niet op het volgen van een crashdieet of het tellen van koolhydraten of calorieën: “Ik geloof absoluut niet in al die dieethypes, ze zijn vaak niet wetenschappelijk onderbouwd en kunnen zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.” Juist een duurzame leefstijlverandering helpt gezonder, energieker en slanker worden. De juiste voeding is daar een belangrijk onderdeel van, maar ook beweging en ontspanning verdienen serieuze aandacht. Bij de door haar opgerichte Vereniging Arts en Voeding heeft Tamara de Weijer al zo’n 850 zorgprofessionals aan zich verbonden die zich inzetten om leefstijl meer onder de aandacht te brengen bij patiënten een collega’s: Geen pillen maar paprika.

Gezonder leven begint met voeding

Om een gezonde leefstijl toegankelijk te maken voor iedereen komt huisarts Tamara de Weijer met haar eerste boek Eet beter in 28 dagen. In dit boek veel aandacht voor ervaringsverhalen uit haar praktijk. En ook tips over beweging, ontspanning en slapen. Maar de basis ligt in de juiste voeding, in dit boek vind je makkelijke recepten om je op weg te helpen voor een duurzame en verantwoordelijke leefstijl.

Boekinformatie

Titel: Eet beter in 28 dagen met huisarts Tamara de Weijer
Auteur: Tamara de Weijer
ISBN: 9789021568997
Prijs: €20,-
Uitgever: Kosmos Uitgevers

Author: Kosmos Uitgevers

Kosmos Uitgevers is een toonaangevende uitgeverij van informatieve boeken die je leven verrijken. Je vindt bij ons inspirerende boeken op het gebied van Eten & Drinken, Gezin & Gezondheid, Reizen & Vrije tijd, Natuur, Creatief & Art, Iconen & Biografieën, Persoonlijke Groei & Spiritualiteit.

3 thoughts on “‘Te veel Nederlanders slikken onnodig medicatie’

 1. Astrid

  Het belangrijkste is dat de gezondheidszorg niet goed in elkaar zit, dat artsen: a) te weinig uitleg geven over ziektes en gevolgen, b) te snel medicatie voorschrijven c) te weinig onderzoeken inzetten om een goede diagnose te stellen, d) te snel een nieuwe klacht koppelen aan een reeds bestaande (chronische) ziekte, e) men in ziekenhuizen ook niet efficiënt werkt . Men zou ook veel meer onderzoek moeten doen naar het ontbreken van mineralen en vitaminen. Artsen geven vaak medicatie die alleen symptomen bestrijden, zo slecht zonder te realiseren of dit de zaak niet verergert. Daarnaast wordt te weinig genoemd over mogelijke bijwerkingen van medicatie, waar door men er veel slechter uitkomt. Osteoporose kan ook op een andere manier aangepakt worden, zonder alendroninezuur. Men schrijft ook veel te snel immuun onderdrukkers voor met grote gevolgen op diverse vlakken, door bijwerkingen. Ook bij het gebruik van supplementen is men ook niet secuur, bij calciumgebruik moet je ook testen op, vit d, zink en magnesium en vit k, etc. Kortom de totale gezondheidszorg moet op de schop, maar farmaceutische bedrijven hebben veel te veel invloed en men is niet bezig de gezondheid en situatie van mensen te verbeteren. Daar zit het probleem, zowel in de praktijk als in de opleidingen.

 2. ELLIE

  HALLO IK ZOU OOK GRAAG EEN ANDERE AANPAK WILLEN HEBBEN DAN ALENDRONINEZUUR WAAR IK NOG ZIEKER VAN WORD
  IK GEBRUIK OOK DAGELIJKS GELETINE BLAADJES DIE VOLGENS MIJ OOK WEL WERKEN
  WAAR KAN IK VOOR EEN ANDERE AANPAK TERECHT
  DAT ZOU IK GRAAG WILLEN WETEN

 3. Luc, Janssens

  @ ELLIE
  Google eens op vitamine k2 in combinatie met vitamine d3 en bespreek het resultaat van je zoektocht met je behandelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *